Overslaan en naar de inhoud gaan

Animal Rights naar rechter om ontheffing circusolifant Buba

Geplaatst opdonderdag 8 april 2021 - 17:56

Animal Rights vecht de ontheffing voor circusolifant Buba aan. Het Ministerie van Landbouw, Milieu en Voedselkwaliteit (LNV) gaf de circusfamilie Freiwald een ontheffing voor het verbod op wilde dieren, zodat de oude olifant bij de familie kan blijven.

De dierenrechtenorganisatie stapt naar de rechter omdat ze vindt dat Buba naar een speciaal verblijf voor olifanten in Zuid-Frankrijk moet. Buba bivakeert al geruime tijd samen met 'zijn' circusfamilie Freiwald in de gemeente Peel en Maas.

Ontheffing
Ondanks het in 2015 ingevoerde verbod op wilde dieren in circussen, besloot een meerderheid van de Tweede Kamer in december dat Buba bij de Nederlands-Duitse circusfamilie mocht blijven. Daarmee is de 45-jarige vrouwtjesolifant uit Zimbabwe de enige circusolifant in Nederland. De familie zou gehecht zijn aan het dier en goed voor haar zorgen. Buba treedt niet meer op en leeft in een ruim onderkomen.

Lees ook: Tweede Kamer: Buba mag bij circus blijven

'Meegesleept'
De organisatie is het niet eens met de beslissing. "Buba moet als de coronacrisis voorbij is nog steeds meereizen met het circus", zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. "Dan wordt die oude olifant telkens meegesleept in een trailer. Dat is kwalijk. De olifant wordt gebruikt als levend reclamebord voor een circus dat bijna failliet is."

Coronacompensatie
De kosten van het onderhouden van Buba zijn 70.000 euro per jaar. Maar vanwege de coronacrisis heeft het circus bijna geen inkomsten. Daarom pleiten sommige politici voor een coronacompensatie' voor Buba en het circus. "Er was sprake van een populistische stemming in de Tweede Kamer", vindt Vermeulen. "Maar Kamerleden hebben geen verstand van wilde dieren."

Eenzaam in opvang
De dierenrechtenorganisatie wil dat Buba naar een speciale opvang in Frankrijk gaat. De familie is tegen dit idee, omdat olifanten kuddedieren zijn en daar nog geen andere olifanten zijn. Maar volgens Animal Rights bestaat de opvang nog niet lang en zullen er later wel andere dieren zijn.

Het ministerie van LNV laat weten eerder aangenomen moties van de Tweede Kamer uit te voeren. "Het staat mensen in Nederland altijd vrij om bezwaar te maken of ontheffingen aan te vechten", zegt een woordvoerder.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen