Overslaan en naar de inhoud gaan

Angst voor plofkraak pinautomaat: 'Tikkende tijdbom'

Geplaatst opvrijdag 29 november 2019 - 20:48

Bewoners boven een pinautomaat aan de Saroleastraat in Heerlen zijn bang voor een plofkraak. Ze wachten al een half jaar tevergeefs op actie van de ING-bank.

"Het is wachten dat het hier een keer misgaat." Volgens Armand Leenaers is er maar één oplossing: de pinautomaat moet weg.

Gewaarschuwd
Hij is niet de enige. Alle bewoners van het appartementencomplex boven de gewraakte geldautomaat maken zich grote zorgen. "We hebben de bank een half jaar geleden al gewaarschuwd en vandaag dezelfde brief weer eens gestuurd." Dat zegt Leenaers vrijdag, op de dag dat ABN Amro bekendmaakt een reeks pinautomaten te ontmantelen om plofkraken te voorkomen.

Lees ook: ABN Amro sluit geldautomaten vanwege plofkraakgevaar

Makkelijk doelwit
De ING-geldautomaat in de winkelstraat is in de gevel gebouwd. "Er staan geen beveiligingspaaltjes voor. Je zou met een wagen zo de gevel kunnen rammen." Roel Vincken moet er niet aan denken als er zware explosieven worden gebruikt voor de kraak die volgens hem niet kan uitblijven.

Afgelopen zomer kon hij vanaf zijn balkonnetje zien hoe twee mannen de geldautomaat probeerden te kraken. "De politie heeft ze gepakt nadat ik alarm had geslagen."

Oplossing
Volgens de bewoners zou de ING-bank de pin aan de straat makkelijk kunnen vervangen voor een geldautomaat in Corio Center. Via de Saroleastraat loop je namelijk zo het overdekte winkelcentrum binnen. "Dat is een veel betere plek voor een pinautomaat. Daar loopt ook beveiliging rond."

Om de hoek
Loop je bij de Saroleastraat de hoek om naar de Van der Maessenstraat dan kom je uit bij het bankgebouw van de ING. Daar is ook een pinautomaat. "Deze ziet er veilig uit", zegt Armand Leenaers. Voor het bankgebouw staan metalen paaltjes. En voor je bij de automaat bent moet je eerst wat trappen op.

Kastje naar de muur
Het steekt Armand Leenaers dat hij door de bank van het kastje naar de muur wordt gestuurd. "Een half jaar geleden hebben we dus met alle bewoners een brief gestuurd. Na een telefoontje van de bank dat ze de brief hadden ontvangen heb lange tijd niets meer gehoord. Totdat ik een ander mailadres kreeg van de ING waar ik dezelfde brief naar toe moest sturen. Einde verhaal."

Plofkraakvrees
De bewoners vinden dat de ABN in ieder geval het goede voorbeeld geeft. De bank maakte vrijdag bekend een aantal risico-volle pinautomaten te weg te halen. "Deze tikkende tijdbom moet weg", zegt Roel Vincken over de pinautomaat onder zijn woning.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen