Overslaan en naar de inhoud gaan

Angst voor minuscule kever: vragen aan provinciebestuur

Geplaatst opdonderdag 14 november 2019 - 7:18

Nu in Nederland in totaal al zo'n 12.500 hectare aan fijnsparbos het loodje zou hebben gelegd, wordt ook in Limburg met argusogen naar de nietsontziende letterzetter gekeken.

De CDA-fractie in het Limburgs Parlement stelt vragen aan het provinciebestuur over de minuscule bruinkleurige keversoort.

Millimeters
Het allesverwoestende kevertje is sinds de droge zomer van 2018 opgerukt in de bossen en heeft het met name voorzien op oudere, verzwakte bomen. Het slechts een paar millimeter grote insect spaart daarbij vooral de fijnspar niet.

Einde van boom of bos
Door zich een weg door de bast van de boom te banen, kan de kever de boom dusdanig aantasten dat deze geen water meer kan transporteren. Dat betekent uiteindelijk het einde van de boom of, wanneer de gretig onder de schors parende kever zich snel vermeerdert, van een heel bos betekenen.

Schade en maatregelen
Het CDA wil van de Gedeputeerde Staten onder meer weten hoeveel schade de letterzetter in de Limburgse bossen heeft aangericht. Ook vraagt de fractie of er maatregelen genomen kunnen worden om de letterzetter het hoofd te bieden. Daarnaast vraagt het CDA wat de (ongewenste) aanwezigheid van de letterzetter betekent voor het plan van de provincie om tot en met 2027 één miljoen bomen te planten.

Dood en verderf
Eerder zaaide de letterzetter, die zijn naam dankt aan zijn lettervormige vraatsporen, al dood en verderf in het buitenland. Onder meer in Zweden, Canada en Duitsland dreef de letterzetterproblematiek boseigenaren tot wanhoop.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen