Overslaan en naar de inhoud gaan

Angst voor minuscule kever: vragen aan provinciebestuur

Geplaatst opdonderdag 14 november 2019 - 7:18

Nu in Nederland in totaal al zo'n 12.500 hectare aan fijnsparbos het loodje zou hebben gelegd, wordt ook in Limburg met argusogen naar de nietsontziende letterzetter gekeken.

De CDA-fractie in het Limburgs Parlement stelt vragen aan het provinciebestuur over de minuscule bruinkleurige keversoort.

Millimeters
Het allesverwoestende kevertje is sinds de droge zomer van 2018 opgerukt in de bossen en heeft het met name voorzien op oudere, verzwakte bomen. Het slechts een paar millimeter grote insect spaart daarbij vooral de fijnspar niet.

Einde van boom of bos
Door zich een weg door de bast van de boom te banen, kan de kever de boom dusdanig aantasten dat deze geen water meer kan transporteren. Dat betekent uiteindelijk het einde van de boom of, wanneer de gretig onder de schors parende kever zich snel vermeerdert, van een heel bos betekenen.

Schade en maatregelen
Het CDA wil van de Gedeputeerde Staten onder meer weten hoeveel schade de letterzetter in de Limburgse bossen heeft aangericht. Ook vraagt de fractie of er maatregelen genomen kunnen worden om de letterzetter het hoofd te bieden. Daarnaast vraagt het CDA wat de (ongewenste) aanwezigheid van de letterzetter betekent voor het plan van de provincie om tot en met 2027 één miljoen bomen te planten.

Dood en verderf
Eerder zaaide de letterzetter, die zijn naam dankt aan zijn lettervormige vraatsporen, al dood en verderf in het buitenland. Onder meer in Zweden, Canada en Duitsland dreef de letterzetterproblematiek boseigenaren tot wanhoop.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen