Overslaan en naar de inhoud gaan

Angst voor drinkwatertekort uit Maas

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 6:43

Rivierwaterbedrijven vrezen dat de Maas in tijden van droogte te weinig drinkwater levert.

Daardoor dreigt voor vier miljoen Nederlanders een drinkwatertekort te ontstaan, meldt Trouw.

De krant baseert zich op het jaarrapport van RIWA-Maas. Dat is de overkoepelende, internationale organisatie waarin Nederlandse en Belgische waterbedrijven zijn verenigd. Voor Limburg is Water Maatschappij Limburg (WML) aangesloten bij RIWA-Maas.

Onvoldoende water
Deze waterbedrijven maken zich grote zorgen. "Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt", zegt voorzitter Wim Drossaert van RIWA-Maas.

Droogtemaatregelen
Niet alleen de droogte veroorzaakte lage waterstanden. Droogtemaatregelen die door landen, zoals Frankrijk, stroomopwaarts worden genomen, verergeren de problemen. Zo worden in Frankrijk op grote schaal oude sluizen vervangen door nieuwe en staat de wateraanvoer vanuit de Roer, een voor Nederland belangrijke zijrivier in Duitsland, onder druk.

Grensoverschrijdend overleg
Drossaert: "De vraag is wat er voor ons overblijft als iedereen een beetje sleutelt aan de Maas." Reden voor de rivierwaterbedrijven te pleiten voor grensoverschrijdend overleg over de Maas, over waterbeschikbaarheid en -verdeling, zo is te lezen in het jaarrapport.

De Maas, die bij Eijsden Nederland binnenstroomt, is niet alleen in Nederland een drinkwaterbron. Ook drie miljoen Belgen zijn ervan afhankelijk. Het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte bij warm weer neemt toe. Hierdoor daalt bij droogte de hoeveelheid water die door de rivier stroomt alleen maar verder.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen