Overslaan en naar de inhoud gaan

Angst voor drinkwatertekort uit Maas

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 6:43

Rivierwaterbedrijven vrezen dat de Maas in tijden van droogte te weinig drinkwater levert.

Daardoor dreigt voor vier miljoen Nederlanders een drinkwatertekort te ontstaan, meldt Trouw.

De krant baseert zich op het jaarrapport van RIWA-Maas. Dat is de overkoepelende, internationale organisatie waarin Nederlandse en Belgische waterbedrijven zijn verenigd. Voor Limburg is Water Maatschappij Limburg (WML) aangesloten bij RIWA-Maas.

Onvoldoende water
Deze waterbedrijven maken zich grote zorgen. "Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt", zegt voorzitter Wim Drossaert van RIWA-Maas.

Droogtemaatregelen
Niet alleen de droogte veroorzaakte lage waterstanden. Droogtemaatregelen die door landen, zoals Frankrijk, stroomopwaarts worden genomen, verergeren de problemen. Zo worden in Frankrijk op grote schaal oude sluizen vervangen door nieuwe en staat de wateraanvoer vanuit de Roer, een voor Nederland belangrijke zijrivier in Duitsland, onder druk.

Grensoverschrijdend overleg
Drossaert: "De vraag is wat er voor ons overblijft als iedereen een beetje sleutelt aan de Maas." Reden voor de rivierwaterbedrijven te pleiten voor grensoverschrijdend overleg over de Maas, over waterbeschikbaarheid en -verdeling, zo is te lezen in het jaarrapport.

De Maas, die bij Eijsden Nederland binnenstroomt, is niet alleen in Nederland een drinkwaterbron. Ook drie miljoen Belgen zijn ervan afhankelijk. Het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte bij warm weer neemt toe. Hierdoor daalt bij droogte de hoeveelheid water die door de rivier stroomt alleen maar verder.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen