Overslaan en naar de inhoud gaan

Angst voor drinkwatertekort uit Maas

Geplaatst opwoensdag 11 september 2019 - 6:43

Rivierwaterbedrijven vrezen dat de Maas in tijden van droogte te weinig drinkwater levert.

Daardoor dreigt voor vier miljoen Nederlanders een drinkwatertekort te ontstaan, meldt Trouw.

De krant baseert zich op het jaarrapport van RIWA-Maas. Dat is de overkoepelende, internationale organisatie waarin Nederlandse en Belgische waterbedrijven zijn verenigd. Voor Limburg is Water Maatschappij Limburg (WML) aangesloten bij RIWA-Maas.

Onvoldoende water
Deze waterbedrijven maken zich grote zorgen. "Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt", zegt voorzitter Wim Drossaert van RIWA-Maas.

Droogtemaatregelen
Niet alleen de droogte veroorzaakte lage waterstanden. Droogtemaatregelen die door landen, zoals Frankrijk, stroomopwaarts worden genomen, verergeren de problemen. Zo worden in Frankrijk op grote schaal oude sluizen vervangen door nieuwe en staat de wateraanvoer vanuit de Roer, een voor Nederland belangrijke zijrivier in Duitsland, onder druk.

Grensoverschrijdend overleg
Drossaert: "De vraag is wat er voor ons overblijft als iedereen een beetje sleutelt aan de Maas." Reden voor de rivierwaterbedrijven te pleiten voor grensoverschrijdend overleg over de Maas, over waterbeschikbaarheid en -verdeling, zo is te lezen in het jaarrapport.

De Maas, die bij Eijsden Nederland binnenstroomt, is niet alleen in Nederland een drinkwaterbron. Ook drie miljoen Belgen zijn ervan afhankelijk. Het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte bij warm weer neemt toe. Hierdoor daalt bij droogte de hoeveelheid water die door de rivier stroomt alleen maar verder.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV