Overslaan en naar de inhoud gaan

André Rieu schiet vol bij beelden Vrijthofoptredens

Geplaatst opvrijdag 30 april 2021 - 18:45

Zijn Stradivarius hoeft hij nog niet te verkopen, maar voor André Rieu wordt het wel steeds moeilijker om zijn bedrijf overeind te houden.

Dat zegt de emotionele Rieu vrijdag in L1mburg Centraal.

Spaarcentjes opeten
"We krijgen wel nog steun van de overheid, maar dat is ook niet alles. Alle vaste lasten gaan gewoon door." Eerder liet hij al weten dat hij desnoods zijn kostbare Stradivarius-viool zou verkopen als dat nodig zou zijn. Maar daarop kreeg hij veel reacties van mensen uit de hele wereld dat ze dat nooit zouden laten gebeuren. "We hadden wat spaarcentjes, en die gaan hier nou aan op. We doen het niet voor het geld, maar je moet wel kunnen doorgaan en doorleven."

Lees ook: Rieu schrapt Vrijthofconcerten opnieuw vanwege corona

Israël
De wereldberoemde Maastrichtse violist maakte vrijdag bekend dat zijn Vrijthofconcerten dit jaar definitief niet doorgaan als gevolg van de onzekere tijd. Ook voor het najaar heeft hij nog niet veel hoop dat zijn orkest weer kan gaan reizen en de optredens kan hervatten. "We hopen dat het in november wel in Israël doorgaat, want daar zijn ze heel goed bezig met vaccineren. En daarna komt december in het MECC."

Lees ook: Vrijthofconcerten André Rieu gaan waarschijnlijk niet door

Emotioneel
"We zijn natuurlijk positief. Maar dat wat we graag doen, over de wereld reizen, dat gaat niet. We kunnen maar één ding en dat is positief blijven. Maar als ik dit niet meer kan doen. Pffff, dan heb ik niks meer." Als hij terugkijkt naar beelden van concerten van enkele jaren geleden, schiet hij vol. "Die anderhalve meter is vreselijk, en ondenkbaar tijdens onze concerten. Je kunt elkaar niet vastpakken of in de arm nemen, dansen." Daarna heeft hij zichtbaar moeite zich te hervatten.

Rieu heeft 120 mensen in dienst. Sommigen al tientallen jaren. Hij hoeft nog niemand te ontslaan. Maar het wordt wel steeds nijpender. En alle hoop, die is dus gevestigd op het optreden in Israël in november. "Gisteren schreef ik nog in onze groepsapp 'Israël, jaaaa', nou, toen ontplofte het."

Energie
De Maastrichtse violist doet van alles om zo fit mogelijk te blijven. Hij sport elke dag, eet gezond, drinkt niet. Mensen denken wel eens dat optreden hem veel energie kost, maar niets is minder waar, zegt hij. "We missen de energie die we krijgen als we dit doen. De kick die het optreden geeft. Je bent doodzenuwachtig als je begint, maar daarna wil je gewoon nog een uur doorgaan."

Happy together
Plannen voor de zomer zijn er wel. Er komt een nieuwe cd. En de titel wil hij ook al verklappen: "Happy together". Hij hoopt dat er dankzij de vaccinaties vanaf juni weer gerepeteerd mag worden.

En optreden? "Dat moet gewoon weer terugkomen. En dan gaan we nog 70 jaar door."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen