Overslaan en naar de inhoud gaan

André Rieu schiet vol bij beelden Vrijthofoptredens

Geplaatst opvrijdag 30 april 2021 - 18:45

Zijn Stradivarius hoeft hij nog niet te verkopen, maar voor André Rieu wordt het wel steeds moeilijker om zijn bedrijf overeind te houden.

Dat zegt de emotionele Rieu vrijdag in L1mburg Centraal.

Spaarcentjes opeten
"We krijgen wel nog steun van de overheid, maar dat is ook niet alles. Alle vaste lasten gaan gewoon door." Eerder liet hij al weten dat hij desnoods zijn kostbare Stradivarius-viool zou verkopen als dat nodig zou zijn. Maar daarop kreeg hij veel reacties van mensen uit de hele wereld dat ze dat nooit zouden laten gebeuren. "We hadden wat spaarcentjes, en die gaan hier nou aan op. We doen het niet voor het geld, maar je moet wel kunnen doorgaan en doorleven."

Lees ook: Rieu schrapt Vrijthofconcerten opnieuw vanwege corona

Israël
De wereldberoemde Maastrichtse violist maakte vrijdag bekend dat zijn Vrijthofconcerten dit jaar definitief niet doorgaan als gevolg van de onzekere tijd. Ook voor het najaar heeft hij nog niet veel hoop dat zijn orkest weer kan gaan reizen en de optredens kan hervatten. "We hopen dat het in november wel in Israël doorgaat, want daar zijn ze heel goed bezig met vaccineren. En daarna komt december in het MECC."

Lees ook: Vrijthofconcerten André Rieu gaan waarschijnlijk niet door

Emotioneel
"We zijn natuurlijk positief. Maar dat wat we graag doen, over de wereld reizen, dat gaat niet. We kunnen maar één ding en dat is positief blijven. Maar als ik dit niet meer kan doen. Pffff, dan heb ik niks meer." Als hij terugkijkt naar beelden van concerten van enkele jaren geleden, schiet hij vol. "Die anderhalve meter is vreselijk, en ondenkbaar tijdens onze concerten. Je kunt elkaar niet vastpakken of in de arm nemen, dansen." Daarna heeft hij zichtbaar moeite zich te hervatten.

Rieu heeft 120 mensen in dienst. Sommigen al tientallen jaren. Hij hoeft nog niemand te ontslaan. Maar het wordt wel steeds nijpender. En alle hoop, die is dus gevestigd op het optreden in Israël in november. "Gisteren schreef ik nog in onze groepsapp 'Israël, jaaaa', nou, toen ontplofte het."

Energie
De Maastrichtse violist doet van alles om zo fit mogelijk te blijven. Hij sport elke dag, eet gezond, drinkt niet. Mensen denken wel eens dat optreden hem veel energie kost, maar niets is minder waar, zegt hij. "We missen de energie die we krijgen als we dit doen. De kick die het optreden geeft. Je bent doodzenuwachtig als je begint, maar daarna wil je gewoon nog een uur doorgaan."

Happy together
Plannen voor de zomer zijn er wel. Er komt een nieuwe cd. En de titel wil hij ook al verklappen: "Happy together". Hij hoopt dat er dankzij de vaccinaties vanaf juni weer gerepeteerd mag worden.

En optreden? "Dat moet gewoon weer terugkomen. En dan gaan we nog 70 jaar door."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane