Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

André Rieu raakt verkeerde snaar met Alte Kameraden-idee

Geplaatst opdonderdag 12 juli 2018 - 11:01

Het plan van André Rieu om gemeenteraadsvergaderingen voortaan te beginnen met de vrolijke mars 'Alte Kameraden' is niet in goede aarde gevallen

Dat meldt De Telegraaf.

Besmet verleden
De Maastrichtse vioolvirtuoos had dat idee twee weken geleden gelanceerd bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar daarbij had hij niet gedacht aan het besmette verleden van het muziekstuk.

Concentratiekamp
'Alte Kameraden' was tijdens de Tweede Wereldoorlog een populair lied bij de nazi's. In concentratiekamp Neuengamme werd het zelfs gespeeld als er gevangenen werden opgehangen. Voorzitter Martine Letterie van de Stichting Vriendenkring Neuengamme is dan ook erg ontdaan door het idee van Rieu. "Het is voor oud-gevangenen, maar ook voor hun nabestaanden, pijnlijk om het lied te horen", vertelt ze in de krant.

Niet geweten
"Ik denk dat het onwetendheid is. Het is goed dat hij op de hoogte wordt gebracht van de geschiedenis van dit lied", nuanceert ze haar reactie weer. Dat Rieu het niet geweten heeft blijkt ook uit de concerten die hij geeft, want 'Alte Kameraden' staat al jarenlang op de setlist van de stehgeiger en zijn Johann Strauss Orkest.

Alte Kameraden, gespeeld door André Rieu en zijn orkest, in de Chileense hoofdstad Santiago in 2015
Bron: YouTube

Van elkaar houden
André Rieu kwam met het idee om raadsvergaderingen met een muziekstuk te beginnen om zo de toon te zetten voor het raadsdebat. "Ik merk dat mensen tijdens een concert van elkaar gaan houden. Misschien dat politici een vergadering moeten beginnen met muziek of samen te zingen, bijvoorbeeld met de Alte Kameraden Mars", zo vertelde Rieu tijdens het VNG-congres.

Op sommige plekken was het idee van de violist al in goede aarde gevallen. In Huizen zag de GroenLinks-fractie wel iets in het plan, maar zette het college er toch een streep door.

Nooit zo bedoeld
Volgens Rieu's zoon Pierre was zijn vader niet op de hoogte van de donkere geschiedenis van Alte Kameraden. "Maar dat is allerminst een reden om het nu nooit meer te spelen. Dan kun je heel veel muziek bekritiseren... De componist heeft het nooit bedoeld als nazi-lied. Alte Kameraden is bedoeld als mooie muziek. Het is nooit bedoeld om mensen te kwetsen", laat hij weten aan de krant.

En ook André Rieu zelf had zich al een beetje ingedekt. Op het VNG-congres vertelde hij al dat zijn intuïtie voorrang krijgt op zijn verstand: "Eerst komt het gevoel, daarna moet je natuurlijk je hersens gebruiken."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
De Bijenkorf Maastricht is nu nog mooier

In het voorjaar van 2018 werd de Bijenkorf Maastricht al vernieuwd met de transformatie van de afdeling damesschoenen en lederwaren. Precies op tijd voor de feestdagen is nu ook de afdeling cosmetica op de parterre helemaal vernieuwd en mooier dan ooit. De cosmetica-afdeling is flink uitgebreid in zowel ruimte als merken, waarbij NARS een opvallende nieuwkomer is.

Bekijk hier de nieuwe Bijenkorf in Maastricht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen