Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

André Rieu raakt verkeerde snaar met Alte Kameraden-idee

Geplaatst opdonderdag 12 juli 2018 - 11:01

Het plan van André Rieu om gemeenteraadsvergaderingen voortaan te beginnen met de vrolijke mars 'Alte Kameraden' is niet in goede aarde gevallen

Dat meldt De Telegraaf.

Besmet verleden
De Maastrichtse vioolvirtuoos had dat idee twee weken geleden gelanceerd bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar daarbij had hij niet gedacht aan het besmette verleden van het muziekstuk.

Concentratiekamp
'Alte Kameraden' was tijdens de Tweede Wereldoorlog een populair lied bij de nazi's. In concentratiekamp Neuengamme werd het zelfs gespeeld als er gevangenen werden opgehangen. Voorzitter Martine Letterie van de Stichting Vriendenkring Neuengamme is dan ook erg ontdaan door het idee van Rieu. "Het is voor oud-gevangenen, maar ook voor hun nabestaanden, pijnlijk om het lied te horen", vertelt ze in de krant.

Niet geweten
"Ik denk dat het onwetendheid is. Het is goed dat hij op de hoogte wordt gebracht van de geschiedenis van dit lied", nuanceert ze haar reactie weer. Dat Rieu het niet geweten heeft blijkt ook uit de concerten die hij geeft, want 'Alte Kameraden' staat al jarenlang op de setlist van de stehgeiger en zijn Johann Strauss Orkest.

Alte Kameraden, gespeeld door André Rieu en zijn orkest, in de Chileense hoofdstad Santiago in 2015
Bron: YouTube

Van elkaar houden
André Rieu kwam met het idee om raadsvergaderingen met een muziekstuk te beginnen om zo de toon te zetten voor het raadsdebat. "Ik merk dat mensen tijdens een concert van elkaar gaan houden. Misschien dat politici een vergadering moeten beginnen met muziek of samen te zingen, bijvoorbeeld met de Alte Kameraden Mars", zo vertelde Rieu tijdens het VNG-congres.

Op sommige plekken was het idee van de violist al in goede aarde gevallen. In Huizen zag de GroenLinks-fractie wel iets in het plan, maar zette het college er toch een streep door.

Nooit zo bedoeld
Volgens Rieu's zoon Pierre was zijn vader niet op de hoogte van de donkere geschiedenis van Alte Kameraden. "Maar dat is allerminst een reden om het nu nooit meer te spelen. Dan kun je heel veel muziek bekritiseren... De componist heeft het nooit bedoeld als nazi-lied. Alte Kameraden is bedoeld als mooie muziek. Het is nooit bedoeld om mensen te kwetsen", laat hij weten aan de krant.

En ook André Rieu zelf had zich al een beetje ingedekt. Op het VNG-congres vertelde hij al dat zijn intuïtie voorrang krijgt op zijn verstand: "Eerst komt het gevoel, daarna moet je natuurlijk je hersens gebruiken."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Beddenspeciaalzaak viert jubileum met hoge kortingen op topmerken

Ruwette bestaat 50 jaar. Een halve eeuw. Een gouden moment. En dat vieren we graag met u!
Wij geven van 6 t/m 29 september op ons hele assortiment 19,68% korting.
Gebruik de kortingscode: ‘goud’ in uw winkelmandje en profiteer direct.

Bekijk hier de aanbieding!
Uitgelicht
Nieuw bij L1: L1mburg Centraal

Met trots presenteert L1 haar nieuwste tv-programma: L1mburg Centraal. Ons nieuws, jouw verhaal.

Dagelijks live om 17:30 op L1 TV.

Klik hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wat is jouw favoriete Nederlandstalige liedje?

Kies jouw drie favorieten uit de lijst van 100 nummers die is samengesteld door 40 Nederlandse en Vlaamse kenners. Het enige Limburgse nummer dat nu erbij staat is "De Peel In Brand" van Rowwen Hèze. Je mag natuurlijk ook nog een eigen suggestie indienen.

Laten we Limburg zo hoog mogelijk in de lijst stemmen!

Stem nu op De Lage Landenlijst
Uitgelicht
Wat is het leukste huisdier van Limburg? Stem nu!

Speciaal voor dierendag willen we onze huisdieren weer in het zonnetje zetten. Stem nu op een foto van je favoriete hond, kat of ander huisdier!

De afgelopen weken hebben we ruim 1.700 leuke, schattige en stoere dierenfoto's ontvangen. Tot en met maandag 1 oktober 15:00 uur kun je stemmen op jouw favoriete foto.

Stem op de leukste foto
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen