Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

André Rieu raakt verkeerde snaar met Alte Kameraden-idee

Geplaatst opdonderdag 12 juli 2018 - 11:01

Het plan van André Rieu om gemeenteraadsvergaderingen voortaan te beginnen met de vrolijke mars 'Alte Kameraden' is niet in goede aarde gevallen

Dat meldt De Telegraaf.

Besmet verleden
De Maastrichtse vioolvirtuoos had dat idee twee weken geleden gelanceerd bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar daarbij had hij niet gedacht aan het besmette verleden van het muziekstuk.

Concentratiekamp
'Alte Kameraden' was tijdens de Tweede Wereldoorlog een populair lied bij de nazi's. In concentratiekamp Neuengamme werd het zelfs gespeeld als er gevangenen werden opgehangen. Voorzitter Martine Letterie van de Stichting Vriendenkring Neuengamme is dan ook erg ontdaan door het idee van Rieu. "Het is voor oud-gevangenen, maar ook voor hun nabestaanden, pijnlijk om het lied te horen", vertelt ze in de krant.

Niet geweten
"Ik denk dat het onwetendheid is. Het is goed dat hij op de hoogte wordt gebracht van de geschiedenis van dit lied", nuanceert ze haar reactie weer. Dat Rieu het niet geweten heeft blijkt ook uit de concerten die hij geeft, want 'Alte Kameraden' staat al jarenlang op de setlist van de stehgeiger en zijn Johann Strauss Orkest.

Alte Kameraden, gespeeld door André Rieu en zijn orkest, in de Chileense hoofdstad Santiago in 2015
Bron: YouTube

Van elkaar houden
André Rieu kwam met het idee om raadsvergaderingen met een muziekstuk te beginnen om zo de toon te zetten voor het raadsdebat. "Ik merk dat mensen tijdens een concert van elkaar gaan houden. Misschien dat politici een vergadering moeten beginnen met muziek of samen te zingen, bijvoorbeeld met de Alte Kameraden Mars", zo vertelde Rieu tijdens het VNG-congres.

Op sommige plekken was het idee van de violist al in goede aarde gevallen. In Huizen zag de GroenLinks-fractie wel iets in het plan, maar zette het college er toch een streep door.

Nooit zo bedoeld
Volgens Rieu's zoon Pierre was zijn vader niet op de hoogte van de donkere geschiedenis van Alte Kameraden. "Maar dat is allerminst een reden om het nu nooit meer te spelen. Dan kun je heel veel muziek bekritiseren... De componist heeft het nooit bedoeld als nazi-lied. Alte Kameraden is bedoeld als mooie muziek. Het is nooit bedoeld om mensen te kwetsen", laat hij weten aan de krant.

En ook André Rieu zelf had zich al een beetje ingedekt. Op het VNG-congres vertelde hij al dat zijn intuïtie voorrang krijgt op zijn verstand: "Eerst komt het gevoel, daarna moet je natuurlijk je hersens gebruiken."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Juich Tom naar de gele trui!

Tom Dumoulin is volop in de race voor een top klassering in de Tour de France. Hij kan dus alle steun gebruiken en daarom laten we weer zien dat we echte Dumoulisten zijn!

Laat zien dat je Tom steunt. Verander je profielfoto op social media en schreeuw Tom naar voren! Op Facebook hebben we weer een mooi kadertje gemaakt dat jouw profielfoto in een keer geel laat kleuren.

Verander ook je profielfoto
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag op L1 TV

Limburg is dé wielerprovincie van Nederland. En ook de mooiste provincie. Dat gaan we combineren tijdens de Tour de France. We gaan dan de provincie in met Tour de L1mbourg. Iedere dag is er vanaf 17:50 uur een sfeervol wielerprogramma vanuit een andere Limburgse plaats te zien, live op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online

Meest gelezen