Het plan van André Rieu om gemeenteraadsvergaderingen voortaan te beginnen met de vrolijke mars 'Alte Kameraden' is niet in goede aarde gevallen
Dat meldt De Telegraaf.
Besmet verleden
De Maastrichtse vioolvirtuoos had dat idee twee weken geleden gelanceerd bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar daarbij had hij niet gedacht aan het besmette verleden van het muziekstuk.
Concentratiekamp
'Alte Kameraden' was tijdens de Tweede Wereldoorlog een populair lied bij de nazi's. In concentratiekamp Neuengamme werd het zelfs gespeeld als er gevangenen werden opgehangen. Voorzitter Martine Letterie van de Stichting Vriendenkring Neuengamme is dan ook erg ontdaan door het idee van Rieu. "Het is voor oud-gevangenen, maar ook voor hun nabestaanden, pijnlijk om het lied te horen", vertelt ze in de krant.
Niet geweten
"Ik denk dat het onwetendheid is. Het is goed dat hij op de hoogte wordt gebracht van de geschiedenis van dit lied", nuanceert ze haar reactie weer. Dat Rieu het niet geweten heeft blijkt ook uit de concerten die hij geeft, want 'Alte Kameraden' staat al jarenlang op de setlist van de stehgeiger en zijn Johann Strauss Orkest.
Van elkaar houden
André Rieu kwam met het idee om raadsvergaderingen met een muziekstuk te beginnen om zo de toon te zetten voor het raadsdebat. "Ik merk dat mensen tijdens een concert van elkaar gaan houden. Misschien dat politici een vergadering moeten beginnen met muziek of samen te zingen, bijvoorbeeld met de Alte Kameraden Mars", zo vertelde Rieu tijdens het VNG-congres.
Op sommige plekken was het idee van de violist al in goede aarde gevallen. In Huizen zag de GroenLinks-fractie wel iets in het plan, maar zette het college er toch een streep door.
Nooit zo bedoeld
Volgens Rieu's zoon Pierre was zijn vader niet op de hoogte van de donkere geschiedenis van Alte Kameraden. "Maar dat is allerminst een reden om het nu nooit meer te spelen. Dan kun je heel veel muziek bekritiseren... De componist heeft het nooit bedoeld als nazi-lied. Alte Kameraden is bedoeld als mooie muziek. Het is nooit bedoeld om mensen te kwetsen", laat hij weten aan de krant.
En ook André Rieu zelf had zich al een beetje ingedekt. Op het VNG-congres vertelde hij al dat zijn intuïtie voorrang krijgt op zijn verstand: "Eerst komt het gevoel, daarna moet je natuurlijk je hersens gebruiken."