Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

André Rieu raakt verkeerde snaar met Alte Kameraden-idee

Geplaatst opdonderdag 12 juli 2018 - 11:01

Het plan van André Rieu om gemeenteraadsvergaderingen voortaan te beginnen met de vrolijke mars 'Alte Kameraden' is niet in goede aarde gevallen

Dat meldt De Telegraaf.

Besmet verleden
De Maastrichtse vioolvirtuoos had dat idee twee weken geleden gelanceerd bij het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Maar daarbij had hij niet gedacht aan het besmette verleden van het muziekstuk.

Concentratiekamp
'Alte Kameraden' was tijdens de Tweede Wereldoorlog een populair lied bij de nazi's. In concentratiekamp Neuengamme werd het zelfs gespeeld als er gevangenen werden opgehangen. Voorzitter Martine Letterie van de Stichting Vriendenkring Neuengamme is dan ook erg ontdaan door het idee van Rieu. "Het is voor oud-gevangenen, maar ook voor hun nabestaanden, pijnlijk om het lied te horen", vertelt ze in de krant.

Niet geweten
"Ik denk dat het onwetendheid is. Het is goed dat hij op de hoogte wordt gebracht van de geschiedenis van dit lied", nuanceert ze haar reactie weer. Dat Rieu het niet geweten heeft blijkt ook uit de concerten die hij geeft, want 'Alte Kameraden' staat al jarenlang op de setlist van de stehgeiger en zijn Johann Strauss Orkest.

Alte Kameraden, gespeeld door André Rieu en zijn orkest, in de Chileense hoofdstad Santiago in 2015
Bron: YouTube

Van elkaar houden
André Rieu kwam met het idee om raadsvergaderingen met een muziekstuk te beginnen om zo de toon te zetten voor het raadsdebat. "Ik merk dat mensen tijdens een concert van elkaar gaan houden. Misschien dat politici een vergadering moeten beginnen met muziek of samen te zingen, bijvoorbeeld met de Alte Kameraden Mars", zo vertelde Rieu tijdens het VNG-congres.

Op sommige plekken was het idee van de violist al in goede aarde gevallen. In Huizen zag de GroenLinks-fractie wel iets in het plan, maar zette het college er toch een streep door.

Nooit zo bedoeld
Volgens Rieu's zoon Pierre was zijn vader niet op de hoogte van de donkere geschiedenis van Alte Kameraden. "Maar dat is allerminst een reden om het nu nooit meer te spelen. Dan kun je heel veel muziek bekritiseren... De componist heeft het nooit bedoeld als nazi-lied. Alte Kameraden is bedoeld als mooie muziek. Het is nooit bedoeld om mensen te kwetsen", laat hij weten aan de krant.

En ook André Rieu zelf had zich al een beetje ingedekt. Op het VNG-congres vertelde hij al dat zijn intuïtie voorrang krijgt op zijn verstand: "Eerst komt het gevoel, daarna moet je natuurlijk je hersens gebruiken."

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
50 jaar Thielen - De ogen van de meester

In het Limburgs Museum is tot en met 5 mei 2019 de unieke overzichtstentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester' te zien. Evert Thielen (Venlo, 1954) maakt kunst die je overrompelt: gigantische schilderijen waar jarenlang aan is gewerkt. Nooit eerder was er zoveel werk van deze bekende en gewaardeerde kunstenaar op één plek te zien.

Ontdek hier de tentoonstelling '50 Jaar Thielen - De ogen van de meester'
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111!

We tellen met je af tot aan de Vastelaovend.

De Top 1111 komt er weer aan: van zaterdag 23 februari tot en met zaterdag 2 maart is het iedere dag feest op je radio met Tim, Ruud Sjoerd, Rian, Tom en Henk.

De Top 1111 van 10:00 - 23:00
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen