Overslaan en naar de inhoud gaan

André Rieu niet meer gelovig: 'Nú wat moois ervan maken'

Geplaatst opmaandag 21 december 2020 - 16:45

Bij L1Vandaag komen deze week bekende Limburgers aan het woord over kerst, geloof en wat belangrijk is in het leven. Orkestleider André Rieu (71) trapt af.

Rieu is heel religieus opgevoed en was met Kerstmis altijd te vinden in de kerk. Toch is hij al tientallen jaren niet meer gelovig, vertelt hij in L1 Vandaag.

Beluister hieronder het hele interview met André Rieu:

Therapie na strenge opvoeding
"We zijn allebei, toen we pas bij elkaar waren, in therapie gegaan", vertelt de violist over hemzelf en zijn echtgenote Marjorie. "Dat hadden we wel nodig, want we zijn nogal streng opgevoed. Destijds kwam geloof er ook aan te pas. En toen hebben we besloten om er niet meer in te geloven. Daar sta ik nog altijd helemaal achter."

Volgens Rieu moet je juist iets van je leven maken terwijl je er nog bent. "In de kerk wordt gedacht van: hier is het een tranendal - ik overdrijf een beetje hè - en later in de hemel is alles goed. Ja, dan kun je ook zeggen: ik probeer mijn verantwoordelijkheid te nemen en er nu iets moois van te maken samen. Vandaar dat we dat dus besloten hebben."

Thuis met Kerstmis
Hoewel de vioolvirtuoos door de coronacrisis met de feestdagen gebonden is aan huis, is dat niks nieuws. "Met Kerstmis blijf ik thuis en dat is al 46 jaar zo, sinds ik bij Marjorie ben", zegt hij. Kerstmis staat voor de Maastrichtenaar gelijk aan vrede. "Zelfs met de meest afschuwelijke oorlogen is er een wapenstilstand, dat is het gevoel dat ik heb met Kerstmis. Je voelt gewoon om je heen: iedereen wil vrede."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen