Overslaan en naar de inhoud gaan

André Kuipers 'Chriet Titulaer wàs de toekomst'

Geplaatst opmaandag 24 april 2017 - 8:50

Astronaut André Kuipers roemt Chriet Titulaer vanwege zijn betekenis voor de Nederlandse wetenschap.

Volgens Kuipers drukte Titulaer een stempel op de ontwikkeling van de ruimtevaart in Nederland. Wetenschapper Chriet Titulaer uit Hout-Blerick overleed dit weekend. Hij werd 73. Hij was in de jaren '70 en '80 een bekend figuur op televisie. Vooral van zijn eigen programma bij de TROS: Wondere Wereld. Titulaer voorspelde de successen van de magnetron, de videorecorder én de mobiele telefoon.

Fenomenaal
"Hij was de verpersoonlijking van de toekomst", zegt Kuipers. "Hij liet zien dat
science fiction echt ging worden. Dat is ook wel gebleken. Heel veel dingen worden nu gebruikt." Titulaer werd populair als medepresentator van het rechtstreeks televisieverslag van de eerste maanlanding in 1969. Kuipers: "Dat was fenomenaal."

"Ik heb Titulaer ook in het echt ontmoet in de periode dat ik astronaut wilde worden. Ik sprak met hem toen over de selecties. Dat gesprek zal ik voor altijd onthouden."

Geen verrassing
Ook Govert Schill
ing, wetenschapsjournalist en publicist, reageert op het overlijden van Chriet Titulaer. Schilling kent hem uit zijn jeugd en noemt het een verlies voor de wetenschap. Maar vooral voor de popularisering van de wetenschap. Chriet was al lange tijd ziek dus het overlijden kwam voor Schilling niet als een verrassing.

In de jaren zeventig, tachtig en negentig was hij een belangrijke factor in het populariseren van de sterrenkunde en ruimteonderzoek. Ook voor de jonge Govert Schilling was Chriet Titulaer een belangrijk inspirator.

Lees ook:
- TV-presentator en wetenschapper Chriet Titulaer overleden
- Chriet Titulaer: een held van generaties

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Speciaal eerbetoon aan Chriet Titulaer binnenkort op tv
Chriet Titulaer: een held van generaties
TV-presentator en wetenschapper Chriet Titulaer overleden
Video: virtueel monument Chriet Titulaer onthuld
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen