Overslaan en naar de inhoud gaan

André en Pierre Rieu over kerstconcerten: 'Het was immoreel'

Geplaatst opdinsdag 16 november 2021 - 16:32

André Rieu en zijn zoon Pierre hakten dinsdag de knoop door: de kerstconcerten in het MECC Maastricht gaan voor de tweede keer niet door. De coronaregels verbieden concerten in december nog niet, maar de violist kan gewoonweg niet de show neerzetten die hij wil.

Een financiële klap die het bedrijf aankan.

Ziekenhuis
De concerten stonden gepland op 16, 17 en 18 december in het congrescentrum. Maar met in gedachte een overbelast ziekenhuis een paar honderd meter verderop, besloten vader en zoon Rieu de stekker eruit te trekken. "Ik zou me niet gelukkig gevoeld hebben als ik dan met 12.000 man per avond in de zaal sta", vertelt de orkestleider.

Video: L1

Niet voor het geld
De coronasituatie rijmt daarnaast ook niet met de feestelijke setting van een Rieu-concert. "Als we de juiste sfeer niet kunnen creëren, dan moeten we het niet doen. Dat hebben we altijd zo gedaan", vertelt Pierre Rieu, de tweede man in het miljoenenbedrijf van zijn vader. "André doet het niet voor het geld, dat roept hij al zijn hele leven. Zo staat hij er echt in."

Lees ook: Kerstconcerten van André Rieu gaan weer niet door

Buitenland
Naast het MECC was Rieu ook van plan om met zijn kerstconcert op tour te gaan. Optredens in Wenen en Bratislava waren rond. "De bussen stonden klaar. Deze zouden maandag vertrekken. Daar mogen concerten doorgaan, maar de situatie in de ziekenhuizen is ook daar niet goed. Die liggen ook vol. Wij vinden het immoreel om dan te spelen", vertelt Pierre.

Financiële situatie
De kerstconcerten zijn een megaproductie. Er is flink geïnvesteerd in het decor en Rieu speelt natuurlijk met een groot orkest. Een afgelasting betekent een financiële klap, maar die kan het bedrijf wel aan volgens Pierre. "We zijn financieel een gezond bedrijf. Dat waren we voor de coronacrisis, maar nu nog steeds. Mede dankzij de overheidssteun. En we denken dat die ook weer terug gaat komen, daar heb ik alle vertrouwen in."

Andre Rieu kerstconcert MECC
André Rieu kocht 52 Venetiaanse kroonluchters voor de aankleding van zijn kerstconcerten in het MECC.
Foto: L1

Steunpakket
Het kabinet kondigde dinsdagmiddag aan dat het 1,3 miljard euro uittrekt om bedrijven wederom te steunen. Er komen specifieke regelingen voor onder andere evenementen en de culturele sector.

Het bedrijf van de Rieu's kan financieel gezien ook rekenen op de vele trouwe fans. "We hebben het geluk dat onze gasten veel vertrouwen hebben in ons bedrijf en André. Ze behouden en bewaren massaal hun kaartje voor volgend jaar. Dat is fantastisch."

Lees ook: André Rieu koopt 52 Venetiaanse kroonluchters voor het MECC

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen