Overslaan en naar de inhoud gaan

Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer

Geplaatst opwoensdag 19 november 2014 - 11:06

Wetenschappers van Maastricht UMC+ krijgen anderhalf miljoen euro subsidie om geneesmiddelen te testen tegen de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers denken dat medicatie die gebruikt wordt tegen multiple sclerose (MS) ook werkt in de preventie en behandeling van Alzheimer.

Alzheimer
Ongeveer 250.000 mensen in Nederland lijden aan de ziekte van Alzheimer. Deze hersenaandoening tast het geheugen van de patiënt aan. Het is nog onduidelijk hoe de ziekte ontstaat en bestaande geneesmiddelen hebben tot nu toe weinig effect op het verloop van de ziekte.

Onderzoek
Wetenschappers weten wel dat de vetstofwisseling een belangrijke rol speelt bij Alzheimer. Er zijn al medicijnen op de markt die hier invloed op hebben, zoals de medicatie bij de behandeling van multiple sclerose.

"We denken dan ook dat deze medicijnen tevens een gunstig effect hebben bij Alzheimer", zegt Pilar Martinez, de hoofdonderzoekster van Maastricht UMC+. "Ze werken namelijk precies in op het gedeelte van de vetstofwisseling dat ook verstoord is bij Alzheimerpatiënten."

Subsidie
In dit onderzoek testen de onderzoekers daarom soortgelijke en nieuwe geneesmiddelen op hun effect. De subsidie is verkregen in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

AZM peilt mening patiënten en bezoekers
Universiteit haalt groot medisch congres naar Maastricht
Maastricht UMC+ verwacht 20.000 vrouwen voor NIP-test
Primeur in Maastricht: weer gevoel na borstreconstructie
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen