Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer

Geplaatst opwoensdag 19 november 2014 - 11:06

Wetenschappers van Maastricht UMC+ krijgen anderhalf miljoen euro subsidie om geneesmiddelen te testen tegen de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers denken dat medicatie die gebruikt wordt tegen multiple sclerose (MS) ook werkt in de preventie en behandeling van Alzheimer.

Alzheimer
Ongeveer 250.000 mensen in Nederland lijden aan de ziekte van Alzheimer. Deze hersenaandoening tast het geheugen van de patiënt aan. Het is nog onduidelijk hoe de ziekte ontstaat en bestaande geneesmiddelen hebben tot nu toe weinig effect op het verloop van de ziekte.

Onderzoek
Wetenschappers weten wel dat de vetstofwisseling een belangrijke rol speelt bij Alzheimer. Er zijn al medicijnen op de markt die hier invloed op hebben, zoals de medicatie bij de behandeling van multiple sclerose.

"We denken dan ook dat deze medicijnen tevens een gunstig effect hebben bij Alzheimer", zegt Pilar Martinez, de hoofdonderzoekster van Maastricht UMC+. "Ze werken namelijk precies in op het gedeelte van de vetstofwisseling dat ook verstoord is bij Alzheimerpatiënten."

Subsidie
In dit onderzoek testen de onderzoekers daarom soortgelijke en nieuwe geneesmiddelen op hun effect. De subsidie is verkregen in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

AZM peilt mening patiënten en bezoekers
Primeur in Maastricht: weer gevoel na borstreconstructie
Universiteit haalt groot medisch congres naar Maastricht
Maastricht UMC+ verwacht 20.000 vrouwen voor NIP-test
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen