Overslaan en naar de inhoud gaan

Anderhalf miljoen voor UMC+ in onderzoek Alzheimer

Geplaatst opwoensdag 19 november 2014 - 11:06

Wetenschappers van Maastricht UMC+ krijgen anderhalf miljoen euro subsidie om geneesmiddelen te testen tegen de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers denken dat medicatie die gebruikt wordt tegen multiple sclerose (MS) ook werkt in de preventie en behandeling van Alzheimer.

Alzheimer
Ongeveer 250.000 mensen in Nederland lijden aan de ziekte van Alzheimer. Deze hersenaandoening tast het geheugen van de patiënt aan. Het is nog onduidelijk hoe de ziekte ontstaat en bestaande geneesmiddelen hebben tot nu toe weinig effect op het verloop van de ziekte.

Onderzoek
Wetenschappers weten wel dat de vetstofwisseling een belangrijke rol speelt bij Alzheimer. Er zijn al medicijnen op de markt die hier invloed op hebben, zoals de medicatie bij de behandeling van multiple sclerose.

"We denken dan ook dat deze medicijnen tevens een gunstig effect hebben bij Alzheimer", zegt Pilar Martinez, de hoofdonderzoekster van Maastricht UMC+. "Ze werken namelijk precies in op het gedeelte van de vetstofwisseling dat ook verstoord is bij Alzheimerpatiënten."

Subsidie
In dit onderzoek testen de onderzoekers daarom soortgelijke en nieuwe geneesmiddelen op hun effect. De subsidie is verkregen in het kader van het onderzoeks- en innovatieprogramma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

AZM peilt mening patiënten en bezoekers
Universiteit haalt groot medisch congres naar Maastricht
Maastricht UMC+ verwacht 20.000 vrouwen voor NIP-test
Primeur in Maastricht: weer gevoel na borstreconstructie
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen