Overslaan en naar de inhoud gaan

Andere vorm van Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale in 2022

Geplaatst opdinsdag 28 december 2021 - 7:04

De Groeëte Gulpener Vastelaoves Finale in Gulpen gaat volgend jaar niet in de traditionele vorm door. De coronapandemie gooit weer roet in het eten.

De heeft Stichting Limburg AlAaf (SLAA) dinsdag bekend gemaakt.

Afsluiting vastelaovend
Het officiële einde van de Limburgse vastelaovend vindt traditiegetrouw carnavalsdinsdag op de Markt in Gulpen plaats. Dat zou dus eigenlijk dinsdag 1 maart zijn, maar het samen fysiek carnaval vieren kan vanwege het coronavirus niet veilig. Daarom kiest de organisatie voor een aangepaste vorm.

Zoeken naar andere mogelijkheden
"Het is heel jammer natuurlijk, maar je moet wel reëel blijven. Er komt sowieso een alternatief. Te denken valt aan een kleinschaligere variant in een intieme setting, zonder dat we daarbij de traditionele waarden uit het oog verliezen", reageert voorzitter Robert Loozen van Stichting Limburg AlAaf. Daarnaast kan de organisatie het zich niet permitteren om financiële risico's te lopen aangezien SLAA een non-profitorganisatie is. "Dat gaan we niet doen. We gaan op zoek naar andere mogelijkheden. We zijn met diverse partijen in gesprek om te zien hoe we de Limburgse carnaval kunnen afsluiten. Daar is volgens ons ook behoefte aan, omdat de carnaval nu eenmaal in ons bloed zit. Het maakt niet uit op welke manier je het viert."

Lees ook: Burgemeesters: 'Denk na over alternatief carnaval'

Digitaal
Dit jaar konden carnavalsliefhebbers ook enigszins 'genieten' van een digitale variant van het spektakel. Via Facebook, YouTube en de website bood Stichting Limburg AlAaf een gevarieerd live muziekprogramma aan. Zo waren er een aantal optredens van onder meer Andy & Roy, Marleen Mols, Paul en Leo en Limbo Express.

De Zoepkoel
In Venlo en Blerick zullen tijdens de vastelaovend volgend jaar geen optochten, prinsuitroepingen en recepties plaatsvinden. Alle georganiseerde carnavalsactiviteiten zijn vanwege de coronasituatie geschrapt. Dat hebben de Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus, het Blerickse carnavalsgezelschap De Wortelepin en alle zusterverenigingen in het stadsdeel Venlo anderhalve week geleden besloten. Stichting Stadscomité BBZ zegt de beslissing van de verenigingen om hun evenementen te annuleren te begrijpen, maar de organisatie neemt nog geen besluit voor een eventuele afgelasting van de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting. De opening van de vastelaovend in de Zoepkoel vindt zaterdag 26 februari plaats. De organisatie is zich aan het voorbereiden op een veilig buitenevenement. "Maar het ligt allemaal aan wat het kabinet gaat besluiten. Rond januari willen we een knoop doorhakken", laat voorzitter Leon Bastiaans van de stichting weten.

Lees ook: Streep door vastelaovend Venlo: alle activiteiten geschrapt

Op afstand
Onder de noemer Brand Beer Boètegengewoeëne Boètezitting konden carnavalsvierders dit jaar op afstand carnavallen. L1-verslaggever Tom Doesborg maakte samen Emil Szarkowicz, Bart Storcken, Jo Didderen, Bart Oostindie en Rick Maessen een muzikaal rondje door de provincie.

'Sjoenkele' in Roermond
Als het aan Stichting Sjtasiefestasie Remunj ligt, blijft het februari liever niet stil op het Stationsplein. De Sjtasie- en Sjolefestasie, vrijdag 25 en zaterdag 26 februari, worden hoe dan ook gevierd. "De huidige coronamaatregelen maken het ons niet gemakkelijk. Onze vergunningsaanvraag is door de gemeente on hold gezet tot 14 januari. Dit geldt overigens voor alle vastelaovesevenementen in Roermond. Maar we zijn bezig met de voorbereidingen", stelt voorzitter Jules Geraedts.

Het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Zo is de organisatie in beraad hoe ze de feestelijke evenementen zo goed en veilig mogelijk kunnen laten verlopen. "Denk hierbij aan een coronatoegangsbewijscontrole in combinatie met een id-check", vertelt Geraedts. Ook zijn de artiesten al geboekt. "We willen zeker zijn van een goed programma", concludeert de voorzitter.

'Creatieve ideeën op tafel'
Mocht het demissionaire kabinet met ingrijpendere maatregelen komen, die invloed hebben op dit vastelaovesfeestje, zal de teleurstelling groot zijn. Begrip is er dan zeker, maar het event gaat gewoon door. "Je moet natuurlijk ook realistisch blijven. Dit jaar hebben we het kunnen uitzenden, maar dat willen we nu niet. Er liggen creatieve ideeën op tafel. Zo kunnen we de vastelaovend bijvoorbeeld letterlijk naar de mensen brengen. We denken in meerdere scenario's", verzekert Geraedts.

Lees ook: Geen carnavalsactiviteiten in Hoensbroek, Venray nog onzeker

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen