Overslaan en naar de inhoud gaan

Andere aanpak van bevers moet overlast indammen

Geplaatst opdinsdag 7 mei 2019 - 16:17

Er komt een uitgebreide proef met een alternatieve aanpak van de overlast van bevers.

Tot nu worden beverdammen steeds verwijderd door het Waterschap Limburg. Ook worden bevers in sommige gevallen afgeschoten.

Dat gebeurt omdat de dieren schade aanrichten aan bijvoorbeeld dijken of akkers. In landbouwgebieden hebben boeren soms last van te natte akkers door het bouwen van beverdammen. De Zoogdiervereniging heeft op verzoek van de provincie nu een plan opgesteld voor een andere aanpak. Daarmee gaat worden geëxperimenteerd tot 2024.

Waterpeil
Het water wordt op vijf locaties waar een bewoonde beverburcht of een
beverhol aanwezig is, dieper gemaakt. Daardoor zakt het waterpeil. Zo moet de overlast op akkers worden voorkomen. Op vijf andere plekken wordt een doodlopende zijtak aangelegd, om zo water weg te laten lopen. Het gaat om locaties waar overlast wordt verwacht als zich daar bevers vestigen.

Kraamperiode
De provincie trekt 72.000 euro uit voor de uitvoering. Het is de bedoeling dat daarmee in september wordt begonnen, na de kraamperiode van de bevers. Tot 2024 wordt het effect van de twee alternatieve methodes in de gaten gehouden. Daarna wordt geconcludeerd of ze het gewenste resultaat opleveren en ze dus veel vaker kunnen worden toegepast.

Er zijn momenteel ongeveer 1000 bevers in Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen