Overslaan en naar de inhoud gaan

Andere aanpak van bevers moet overlast indammen

Geplaatst opdinsdag 7 mei 2019 - 16:17

Er komt een uitgebreide proef met een alternatieve aanpak van de overlast van bevers.

Tot nu worden beverdammen steeds verwijderd door het Waterschap Limburg. Ook worden bevers in sommige gevallen afgeschoten.

Dat gebeurt omdat de dieren schade aanrichten aan bijvoorbeeld dijken of akkers. In landbouwgebieden hebben boeren soms last van te natte akkers door het bouwen van beverdammen. De Zoogdiervereniging heeft op verzoek van de provincie nu een plan opgesteld voor een andere aanpak. Daarmee gaat worden geëxperimenteerd tot 2024.

Waterpeil
Het water wordt op vijf locaties waar een bewoonde beverburcht of een
beverhol aanwezig is, dieper gemaakt. Daardoor zakt het waterpeil. Zo moet de overlast op akkers worden voorkomen. Op vijf andere plekken wordt een doodlopende zijtak aangelegd, om zo water weg te laten lopen. Het gaat om locaties waar overlast wordt verwacht als zich daar bevers vestigen.

Kraamperiode
De provincie trekt 72.000 euro uit voor de uitvoering. Het is de bedoeling dat daarmee in september wordt begonnen, na de kraamperiode van de bevers. Tot 2024 wordt het effect van de twee alternatieve methodes in de gaten gehouden. Daarna wordt geconcludeerd of ze het gewenste resultaat opleveren en ze dus veel vaker kunnen worden toegepast.

Er zijn momenteel ongeveer 1000 bevers in Limburg.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen