Overslaan en naar de inhoud gaan

Andere aanpak van bevers moet overlast indammen

Geplaatst opdinsdag 7 mei 2019 - 16:17

Er komt een uitgebreide proef met een alternatieve aanpak van de overlast van bevers.

Tot nu worden beverdammen steeds verwijderd door het Waterschap Limburg. Ook worden bevers in sommige gevallen afgeschoten.

Dat gebeurt omdat de dieren schade aanrichten aan bijvoorbeeld dijken of akkers. In landbouwgebieden hebben boeren soms last van te natte akkers door het bouwen van beverdammen. De Zoogdiervereniging heeft op verzoek van de provincie nu een plan opgesteld voor een andere aanpak. Daarmee gaat worden geëxperimenteerd tot 2024.

Waterpeil
Het water wordt op vijf locaties waar een bewoonde beverburcht of een
beverhol aanwezig is, dieper gemaakt. Daardoor zakt het waterpeil. Zo moet de overlast op akkers worden voorkomen. Op vijf andere plekken wordt een doodlopende zijtak aangelegd, om zo water weg te laten lopen. Het gaat om locaties waar overlast wordt verwacht als zich daar bevers vestigen.

Kraamperiode
De provincie trekt 72.000 euro uit voor de uitvoering. Het is de bedoeling dat daarmee in september wordt begonnen, na de kraamperiode van de bevers. Tot 2024 wordt het effect van de twee alternatieve methodes in de gaten gehouden. Daarna wordt geconcludeerd of ze het gewenste resultaat opleveren en ze dus veel vaker kunnen worden toegepast.

Er zijn momenteel ongeveer 1000 bevers in Limburg.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen