Overslaan en naar de inhoud gaan

Analyse: Verstappen is weer terug in 2017

Geplaatst opzondag 13 september 2020 - 21:41

Na de chaos een week geleden op Monza volgde zondag een turbulente race op Mugello. En in beide gevallen was Max Verstappen, terecht, furieus.

In de spectaculaire GP van Toscane had Verstappen op voorhand kans op een podiumplek of misschien wel meer, maar zonder zelf een fout gemaakt te hebben was de race voor hem binnen enkele bochten klaar.

Domino
Drie factoren lagen ten grondslag aan het zondagdebacle voor Verstappen: onbesuisde collega's, een 'nieuw' circuit én motorproblemen bij de Red Bull. Om te beginnen met die onbesuisde collega's: Romain Grosjean en Pierre Gasly stonden aan de basis van de domino waar ook Kimi Räikkönen en Verstappen een steentje in bleken. Grosjean trof als aanstichter de meeste blaam, ook al bestrafte de wedstrijdleiding hem niet voor het voorval. Het gevolg was wel dat Verstappen en Gasly in een grindbak belandden waar ze niet meer uit zouden komen.

Lees ook: Weer een domper: Max Verstappen valt uit op Mugello

Racesituatie
De schuld kan dus bij de coureurs worden gelegd. Maar ook het circuit speelde een rol. Op Mugello had van het huidige rijdersveld slechts een enkeling daar in een Formule 1-auto in het verleden rondjes gereden. De vrije trainingen en kwalificatie werden dan ook volop benut om iedere meter asfalt op het heuvelachtig, krap circuit te verkennen, maar dat laat onverlet dat nog niemand een racesituatie daar voor de kiezen had gehad: een situatie waarbij je met twee auto's naast elkaar door de snelle bochten rijdt, buiten de ideale racelijnen. Nieuwe omstandigheden dus, en dan zit een ongeluk klaarblijkelijk niet in een klein hoekje, maar in een enorme hoek. Bocht 2, om precies te zijn.

Motorproblemen
Verstappen was dus het slachtoffer van anderen. Maar ook als het niet tot een aanrijding gekomen was, had de Limburger hoogstwaarschijnlijk de eindstreep niet gehaald. Net als op Monza had Verstappen met motorproblemen te maken. Eerst in de aanloop naar de race, toen de Red Bull-monteurs in allerijl de bolide startklaar maakten. In de opwarmronde schoot de wagen van Verstappen desondanks al in een stall-mode, simpel gezegd een situatie waarbij het vermogen wegvalt. De coureur voelde daardoor al ongetwijfeld de bui hangen en kreeg zijn gelijk toen ook bij de racestart het vermogen nog vóór bocht 1 als sneeuw voor de Italiaanse zon verdween.

Pijnlijke conclusie
De realist Verstappen is er zich dan ook van bewust dat de aanrijding zijn uitvalbeurt alleen vervroegd heeft. Voor de tweede week op rij reed hij door problemen aan de Red Bull een race die gedoemd was te mislukken. Een pijnlijke conclusie, want betrouwbaarheid is de basis voor prestaties: to finish first, you first have to finish, luidt het F1-gezegde. Des te pijnlijker is de plek waar het gebeurt: vorige week gebeurde het op een baan waar Verstappen geen schijn van kans had tegen de Mercedes-power, maar op Mugello maakte Verstappen serieus kans op een topklassering. In de kwalificatie zat Red Bull beduidend dichter bij Mercedes dan gebruikelijk en dat gat wordt in de race verder gedicht.

Amusement
Het is paradoxaal dat het Verstappen overkomt in de leukste races van het jaar. De Formule 1-kijker was de optocht met Mercedessen aan kop wel beu en wordt nu getrakteerd op twee races waar de vonken letterlijk en figuurlijk vanaf vliegen. Op Monza zorgden crashende Ferrari's, een afgesloten pitstraat, een rode vlag en sluwe bandenwissels ervoor dat er een top drie stond die je bij een wedkantoor een fortuin had kunnen opleveren. En ook op Mugello was er over amusement niets te klagen: een puinhoop in de openingsronde, een herstart die - met dank aan de treuzelende Bottas - vier coureurs de spreekwoordelijk kop kostte, twee rode vlag-situaties en Williams-coureurs die virtueel in de punten rijden; het was verre van saai.

Lees ook: Max Verstappen na crash: 'Ik ben er klaar mee'

Doemscenario
Verstappen heeft er maling aan, want hij is de man die na zes podiumplekken nu twee races op rij de finish niet haalt. De laatste keer dat Verstappen twee races op rij geen punt pakte, was in de zomer van 2017. Toen was het gebrek aan betrouwbaarheid van de bolide het verhaal van het seizoen, nu lijkt zich in 2020 een soortgelijk scenario te voltrekken. Een doemscenario voor Red Bull, dat in de aanloop naar dit seizoen nog claimde de beste auto tot dusver opgeleverd te hebben. Maar acht races voor het eind van het seizoen is een wereldtitel voor Verstappen verder weg dan ooit; zeg gerust onhaalbaar.

Frustratie in plaats van optimisme
Los van de betrouwbaarheidskwestie is de Mercedes duidelijk de beste auto, maar de achterstand die Verstappen nu ten opzichte van Hamilton heeft opgelopen had nooit zo groot mogen zijn. Dat de Brit met een zevende plek op Monza van de toppers nog de winnaar van het weekend was, zegt alles. En zoals gezegd had Verstappen qua racepace op Mugello de strijd met Hamilton en Bottas kunnen aangaan. De rondetijden van Alexander Albon, die voor het eerst in zijn carrière op het podium finishte, zijn een bevestiging van die verwachting. De realiteit is dat het jaar 2020 bij Verstappen intussen niet langer optimisme, maar vooral frustratie oproept.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen