Overslaan en naar de inhoud gaan

Analyse verkiezingsdebat: Limburg is ook Nederland

Geplaatst opvrijdag 12 maart 2021 - 7:16

Het blijft lastig: een echt debat over de toekomst van Limburg voeren met Limburgse politici in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen.

Alle thema's en opvattingen over de veranderingen in de zorg, de toekomst van het platteland en de agrarische sector, gratis kinderopvang, de groei van de economie en een toekomst met of zonder kernenergie spelen namelijk ook in Limburg. Maar wat betekenen ze nu precies in de Limburgse praktijk?

Lees ook: De hoogtepunten van het Limburgs verkiezingsdebat

Kloof overbruggen
De acht - mannelijke - deelnemers aan het L1-verkiezingsdebat deden geregeld heel goed hun best die kloof te overbruggen.

Pervers voorbeeld
Zo werd het voorbeeld van de huisarts in Afferden aangehaald. Die trok als een experiment meer tijd uit per patiënt. Gevolg daarvan was minder verwijzingen naar het ziekenhuis. De zorgverzekeraar trok daar echter de stekker uit, omdat het tot financiële tekorten in het ziekenhuis leidde. "Een pervers voorbeeld van de greep van zorgverzekeraars op artsen waar een einde moet komen", aldus Jasper Kuntzelaers van de PvdA.

Verandering in landbouw
Geert Gabriëls van GroenLinks noemde de coöperatie Herenboeren in het Land van Weert die duurzaam voedsel produceert als Limburgs voorbeeld van de volgens zijn partij noodzakelijke verandering in de landbouw.

Stikstof
Of aan de andere kant van het politieke spectrum haalde het CDA het 'een miljoen bomen plan' van de provincie aan als goed voorbeeld van het noodzakelijke aanleggen van nieuwe natuur om de stikstof-crisis aan te pakken.

Tempo
Het leverde in ieder geval geregeld een levendig debat op waarbij de tegenstellingen goed zichtbaar werden en dat in die zin informatief was voor de Limburgse kiezer. Tegelijk bleef de ruimte voor meer diepgang beperkt met acht deelnemers en vier stellingen in 55 minuten. Maar tempo zat er genoeg in.

Eensgezind
Over een aantal belangrijke Limburgse onderwerpen zijn de Limburgse (kandidaat) Tweede Kamerleden het in ieder geval roerend eens. De intercity vanuit de Randstad via Heerlen naar Aken moet er komen. Chemisch bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen moet steun krijgen bij de beoogde forse verduurzaming. En het nieuwe extra tekort op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen moet voor rekening van het Rijk komen. Maar daarmee waren dit geen onderwerpen voor een verkiezingsdebat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen