Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Analyse: Maasplassen, watersportmekka of bron van ergernis?

Geplaatst opzaterdag 24 november 2018 - 6:00

Omwonenden die lijnrecht tegenover projectontwikkelaars staan. De ontwikkeling van de Maasplassen gaat niet van een leien dakje. Maar wat willen de projectontwikkelaars eigenlijk? En wat betekent dit voor de omwonenden?

In de Maasplassen wordt volop geïnvesteerd. In de afgelopen drie jaar is ruim 12 miljoen euro in het gebied gestoken. Een aanleghaven en een haven voor een botenshow bij de Designer Outlet in Roermond, een Nautische Boulevard in Wessem en de haven van Herten. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de ontwikkelingen die er de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden.

Financiële risico's
Ontwikkelingen die alleen plaats konden vinden door ondernemers die hun nek durven uit te steken. Ze trekken de beurs en nemen financiële risico's. De Noorderplas is daarvan het beste voorbeeld.

Avontuurlijke watersporter
Het gebied is steeds meer een recreatieplas geworden en heeft de naam Area X gekregen. Een wakeboardbaan voor de avontuurlijk ingestelde watersporter, verschillende horecagelegenheden en sloepenverhuur. Daarnaast heeft eigenaar Perry Houkes nog verschillende plannen op de tekentafel liggen. "We zijn bezig met surfgolf. we willen de stranden mooier maken en er komt een groot springkussen in het water."

Kabelbaan
Een kabelbaan moet in de toekomst de plas met de Designer Outlet verbinden en er komen attracties om het seizoen te verlengen. "We kijken naar attracties die in het verlengde liggen van watersport", zegt Houkes. "Er komt bijvoorbeeld een skatepark en misschien een klimbos. Maar in dat gebied zit nu nog een beverburcht."

Het gebied waar het festival Solar plaatsvindt, gaat ook op de schop als het aan Houkes ligt. Met een nieuwe horecaplein en een echte vuurtoren die dienst moet doen als uitzichtpunt. Binnen vijf jaar hoopt Houkes het gebied ontwikkeld te hebben.

Modern jasje
Ook bij Herten wordt fors geïnvesteerd. Daar heeft Maasplassen BV de haven Rosslag opgewaardeerd en in een modern jasje gestoken. Investeringen die hard nodig zijn om de Maasplassen aantrekkelijk te houden voor de watersporters, met name voor recreanten die uit Duitsland komen. Zo'n 65 procent van de bezoekers zijn Oosterburen. En die verwachten kwaliteit.

Grens bereikt
Maar die sterke groei heeft ook een keerzijde. Zo zijn niet alle omwonenden van de plassen blij met de nieuwe wind die waait. Een groep omwonenden van de Noorderplas heeft zelfs een advocaat bij de arm genomen om de geluidshinder van de wakeboardbaan aan te vechten. "Mijn cliënten zijn niet tegen de ontwikkeling", zegt advocaat Harm Lamers. "Maar ze hebben nu aantoonbaar last van de baan. Ze vragen zich af waarom de baan precies voor hun deur moet liggen."

Wat de mensen willen
Volgens ontwikkelaar Perry Houkes valt die geluidsoverlast mee. "We hebben veel aanpassingen gedaan. We proberen in te passen wat de mensen willen. Zo is de wakeboardbaan drie keer verplaatst in onze planning. En de startplaats is ook verlegd", zegt Houkes. "Wij willen bijvoorbeeld een strand voor honden, omdat de omgeving dat graag wil."

Ook inwoners van Herten hebben zich tevergeefs verzet tegen de bouw van appartementencomplexen in de haven; en woonbooteigenaren in Donkernack vrezen voor hun toekomst nu er plannen zijn voor de realisatie van acht villa’s, een woontoren en veertien luxe woonboten in het gebied.

Aanlegplaats kwijt
Ook watersportvereniging Hertha heeft moeite met de plannen van de eigenaar van de Rosslag. Die wil de haven moderniseren en meer kwaliteit geven. Maar dat gaat ten koste van de watersportvereniging die moet verkassen. Hierdoor dreigen 120 leden hun aanlegplaats voor hun boot kwijt te raken en staan de partijen straks lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank.

Voetjes in het water
Toch wordt de omgeving er ook beter van, zo stelt Rob Vrolijks. Hij coördineert namens de provincie Limburg de ontwikkeling rond de Maasplassen. "Vroeger konden mensen alleen maar langs de plassen lopen of fietsen. Nu kunnen ze met hun voetjes in het water iets drinken in een beachclub of het water op gaan met een gehuurde boot."

Grootste watersportgebeid
Volgens Vrolijks zijn de Maasplassen het grootste watersportgebied van Nederland. “De mensen hier hebben door de zand- en grindwinning in de jaren '50 opeens water gekregen.” De provincie heeft afgelopen drie jaar 3,3 miljoen euro subsidie gegeven aan zo'n 40 initiatieven. Daarbij is ook aandacht aan de toekomst.

"We proberen jongeren het water op te krijgen. Zo hebben we 1200 leerlingen uit de buurt kennis laten maken met watersport", aldus Vrolijks. "En dat is ook nodig want de mensen op het water vergrijzen."

De beurs trekken
Gedeputeerde Eric Geurts wil ook de komende jaren de beurs trekken om de Maasplassen verder te ontwikkelen. "Het zegt genoeg dat ondernemers willen investeren in de plassen", zegt hij. "Dat betekent dat het goed gaat. Dat er mensen naar de regio komen." Wel moet de balans tussen recreatie en natuur goed blijven. "Economische ontwikkelingen en natuur staan altijd op gespannen voet met elkaar. Daarom is het belangrijk om daar goed naar de te kijken", stelt hij.

Steun jij ook 'L1 Samen voor de Voedselbank'? Meld je actie aan.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen