Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam kiest niet voor Roermonds onderwijsconcept

Geplaatst opwoensdag 27 januari 2016 - 17:35

Amsterdam heeft voor de oprichting van vier nieuwe scholen niet gekozen voor Agora, het innovatieve onderwijsconcept uit Roermond.

Het stadsbestuur twijfelt niet aan de inhoud van het onderwijs, maar wel aan de samenwerking met andere Amsterdamse scholen.

Grote groepen
Ook haalbaarheid van het gepersonaliseerde onderwijs aan grote groepen, was twijfelachtig. Dit blijkt uit het adviesrapport, waarop het gemeentebestuur van Amsterdam zijn besluit heeft gebaseerd.

Jammer
Jan Fasen, die samen met Alexandra Broussard het plan voor een Agoraschool in Amsterdam indiende, baalt flink. "Heel jammer", zei hij. "Maar ik ben wel blij dat de commissie het sterk innovatieve concept waardeert. Dat is een compliment voor iedereen die er in Roermond mee bezig is."

Fasen gaat niet bij de pakken neerzitten: "Met vijf andere planmakers gaan we onderzoeken hoe we onze goede ideeën toch kunnen uitvoeren. Misschien zijn er elders in het land schoolbesturen of gemeenten die wel interesse hebben in een nieuwe school."

Wedstrijd
Om de toekomstige groei van kinderen te kunnen opvangen, schreef Amsterdam vorig jaar een wedstrijd uit voor goede onderwijsideeën. Er kwamen 124 plannen binnen, waar iedereen op kon stemmen. Agora kreeg de meeste stemmen. Uiteindelijk mochten 15 initiatieven een bedrijfsplan indienen, dat werd beoordeeld door de adviescommissie.

Eigen niveau
Agora is een onderwijsvorm zonder vakken, roosters, lessen en cijfers. Elk kind volgt zijn eigen leerroute op zijn eigen niveau. Agora is ondergebracht bij de VMBO-school Niekée in Roermond. Er zitten nu 28 leerlingen in het eerste leerjaar en 27 in het tweede jaar. Volgende week verschijnt een rapport van hoogleraar Jos Claessen van de Open Universiteit waarin hij verslag doet van het ‘fascinerende avontuur’ in het eerste Agorajaar.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen