Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam kiest niet voor Roermonds onderwijsconcept

Geplaatst opwoensdag 27 januari 2016 - 17:35

Amsterdam heeft voor de oprichting van vier nieuwe scholen niet gekozen voor Agora, het innovatieve onderwijsconcept uit Roermond.

Het stadsbestuur twijfelt niet aan de inhoud van het onderwijs, maar wel aan de samenwerking met andere Amsterdamse scholen.

Grote groepen
Ook haalbaarheid van het gepersonaliseerde onderwijs aan grote groepen, was twijfelachtig. Dit blijkt uit het adviesrapport, waarop het gemeentebestuur van Amsterdam zijn besluit heeft gebaseerd.

Jammer
Jan Fasen, die samen met Alexandra Broussard het plan voor een Agoraschool in Amsterdam indiende, baalt flink. "Heel jammer", zei hij. "Maar ik ben wel blij dat de commissie het sterk innovatieve concept waardeert. Dat is een compliment voor iedereen die er in Roermond mee bezig is."

Fasen gaat niet bij de pakken neerzitten: "Met vijf andere planmakers gaan we onderzoeken hoe we onze goede ideeën toch kunnen uitvoeren. Misschien zijn er elders in het land schoolbesturen of gemeenten die wel interesse hebben in een nieuwe school."

Wedstrijd
Om de toekomstige groei van kinderen te kunnen opvangen, schreef Amsterdam vorig jaar een wedstrijd uit voor goede onderwijsideeën. Er kwamen 124 plannen binnen, waar iedereen op kon stemmen. Agora kreeg de meeste stemmen. Uiteindelijk mochten 15 initiatieven een bedrijfsplan indienen, dat werd beoordeeld door de adviescommissie.

Eigen niveau
Agora is een onderwijsvorm zonder vakken, roosters, lessen en cijfers. Elk kind volgt zijn eigen leerroute op zijn eigen niveau. Agora is ondergebracht bij de VMBO-school Niekée in Roermond. Er zitten nu 28 leerlingen in het eerste leerjaar en 27 in het tweede jaar. Volgende week verschijnt een rapport van hoogleraar Jos Claessen van de Open Universiteit waarin hij verslag doet van het ‘fascinerende avontuur’ in het eerste Agorajaar.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen