Fietsers die aanstaande zaterdag zouden starten bij de toerversie van de Amstel Gold Race mogen zich opmaken voor een digitale toertocht.
De organisatie van de wielerklassieker komt aanstaande zondag namelijk met een online variant op de toerversie. "Je voelt dezelfde beklimmingen en bochten", zegt koersdirecteur Leo van Vliet.
Coronavirus
Door de uitbraak van het coronavirus kan het jaarlijks evenement op de Zuid-Limburgse wegen niet doorgaan. Behalve de toerversie ging er ook een streep door de profwedstrijden voor mannen en vrouwen, aanstaande zondag.
Finale-parcours
Recreanten kunnen nu echter thuis op de pedalen gaan staan om hellingen als de Eyserbosweg, Keutenberg en Cauberg te bedwingen. De digitale route voert de renners over een afstand van 26 kilometer van Gulpen naar Vilt. De route is identiek aan de finale van de reguliere Amstel Gold Race.
Aanmelden
De Amstel Gold Race organiseert de wedstrijd samen met wielerplatform BKool, dat onlangs al een online Ronde van Vlaanderen voor profrenners verzorgde. Geïnteresseerden, die wel moeten beschikken over een interactieve hometrainer, kunnen zich aanmelden via de website van de Amstel Gold Race.
Meerijdende profs
"We hebben dit in een week tijd uit de grond gestampt om de mensen toch nog die beleving te kunnen geven", zegt Van Vliet, die aangeeft dat er wellicht ook bekende namen aan de start zullen staan. "Er zullen ook nog wat profs meerijden, maar daar zijn we nu nog mee bezig.” Er kan gestart worden om 11:00 uur, 12:00 uur en 13:00 uur.
Geen digitale profrace
Eerder werden ook afgelaste profkoersen digitaal verreden. Zo deed een bescheiden groepje wielrenners mee aan een online variant van de Ronde van Vlaanderen. Er komt echter geen specifieke digitale Amstel Gold Race voor het profpeloton.
Klaar voor weekend
Van Vliet hoopt nog op een écht Amstel Gold Race-weekend dit jaar, dus inclusief profwedstrijd: “We hebben al vrij snel contact gehad met wielerbond UCI, maar het hangt uiteraard allemaal af van de omstandigheden. Je moet dan denken aan het najaar: oktober, november. Als het niet lukt is het geen nederlaag, want we kunnen er niets aan doen, aldus Van Vliet. "We gaan zien hoe het gaat lopen. Want eerst moet het echte probleem worden opgelost. Maar als het kan, zijn we er klaar voor.”
Gezond
Van Vliet ontkent niet dat ook de wielerwedstrijd financiële schade heeft opgelopen door de coronacrisis, maar geeft aan dat die schade te overzien is. "Omdat we als organisatie heel snel hebben geanticipeerd op de situatie, hebben we dat nog kunnen beperken. Het scheelt dat we een gezonde organisatie zijn.