Overslaan en naar de inhoud gaan

Amstel Gold Race jarenlang splijtzwam Rabobank en US Postal

Geplaatst opdinsdag 13 april 2021 - 7:00

De wielerploegen van Rabobank en US Postal hebben elkaar jarenlang in de wielen gereden, omdat ze ruzie hadden over wederdiensten in het peloton. Vooral de Amstel Gold Races van 1999 en van 2001 leidden tot een koude oorlog.

Dat blijkt in de L1-documentaire 'Amstel Gold Race 2001: het Jaar Waarin Alles Anders werd'.

Leven zuur maken
"Een jaar lang hebben we elkaar in wedstrijden het leven zuur gemaakt", zo beaamt voormalig Rabobank-ploegleider Theo de Rooy. "In 2002 heeft US Postal alleen maar gereden om Rabobank te laten verliezen", bevestigt wielerjournalist Raymond Kerckhoffs.

Ruzie
De sociale dynamiek van het wielerpeloton roept net zoveel romantiek op als afgrijzen. Het begrip van de wederdienst - het voor wat, hoort wat - is een rijke voedingsbodem voor speculaties en verklaringen. De rivaliteit tussen US Postal en Rabobank, de toonaangevende Amerikaanse en Nederlandse wielerploegen in de beginjaren van deze eeuw, blijkt te wortelen in dat wederzijdse onbegrip.

"Het was oorlog tussen die twee ploegen, die in Zuid-Limburg weer aangewakkerd werd", zo vertelt wielerjournalist Raymond Kerckhoffs. "Dat begon al in de Amstel Gold Race van 1999, die gewonnen werd door Michael Boogerd. Na die Amstel Gold Race van 2001 werd er opnieuw gekeken naar Rabobank om iets terug te doen voor US Postal. In dat terugdoen ontstond altijd ruzie, waardoor die twee ploegen elkaar vaak in de wielen reden."

Lance Armstrong
Zowel bij de winst van Dekker in 2001 als van Boogerd in 1999, ging Armstrong met de Raborenners naar de eindstreep in Maastricht. De Amerikaanse kopman van US Postal verwachtte dat Rabobank veel meer in dienst van hem zou rijden in de Tour. Rabobank vond dat ze helemaal niet zo veel terug hoefden te doen.

"Soms is er wel eens een verschil van inzicht over wat de ene dienst de andere dienst waard moet zijn", zo bevestigt De Rooy. "Of het tegen elkaar opweegt? Jullie hebben iets voor ons gedaan en wij hebben iets terug gedaan. Moet er dan nog meer gebeuren? Daar is een behoorlijk conflict over ontstaan. Een jaar lang hebben we elkaar in wedstrijden het leven zuur gemaakt. Maar dat gaat ook weer over. Dat maakt het wel leuk eigenlijk. Een beetje stront in de wedstrijd, daar hield Dekker ook wel van."

Mond-en-klauwzeer
De Amstel Gold Race van 2001 was net als de editie van 2021 lange tijd onzeker. Waar nu corona de spelbreker is, was er toen mond-en-klauwzeer in Nederland. Door aanpassingen in het parcours, het beperken van de toeschouwers, en het ontsmetten van fietsen en volgauto's kon de race toch doorgaan.

Documentaire
De documentaire: Amstel Gold Race 2001, het Jaar Waarin Alles Anders Werd is op donderdag 15 maart te zien bij L1 om 18:30 uur en 23:00 uur. De documentaire wordt herhaald op vrijdag 16 april om 23:00 uur, zaterdag 17 april om 16:00 uur en zondag 18 april om 09:30 uur en 16:00 uur.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen