Overslaan en naar de inhoud gaan

'Amper speelplekken voor kinderen met een beperking'

Geplaatst opdonderdag 28 oktober 2021 - 21:00

Negen op de tien speelplekken in ons land zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist voor hen zo belangrijk is. De campagne 'Onbeperkt spelen' moet daar verandering in brengen.

In Stevensweert, Heerlen en Schimmert is al zo'n samenspeelplek, oftewel een speeltuin waar kinderen met en zonder handicap samen kunnen spelen.

'Motorisch bezig zijn'
De familie Gijzen uit Schimmert is regelmatig in de speeltuin in hun dorp te vinden met hun zoon Dion. Hij is geboren met het Foxg1-syndroom. Dion is 17 jaar, maar heeft een ontwikkelingsfase van een baby van 14 maanden. Daardoor heeft hij bij alles hulp en toezicht nodig.

"Dion vindt het heerlijk om motorisch bezig te zijn. Hier in de speeltuin kan hij zich helemaal los laten daarin. Hij kan zich bewegen, in heel veel dingen kan hij meedoen. Op heel veel andere plekken kan dat niet", zegt zijn moeder Jolanda Gijzen. Volgens haar zijn attractieparken als de Efteling en Toverland veel te prikkelend voor Dion.

Video: L1

Limburg blinde vlek
Nederland telt zo'n 100 speelplekken waar kinderen met een beperking, onbeperkt kunnen samenspelen. Je vindt hier meer verharde paden en aangepaste speeltoestellen. Limburg is met drie locaties een blinde vlek op de kaart. Tientallen partijen, van speeltuinen tot gemeenten en van ontwerpers tot zorgverleners, gaan nu gezamenlijk aan de slag om daar iets aan te doen. Speeltuinwerk Limburg (SpeL) neemt hierin een voortrekkersrol. Volgens Nicole van Thiel van SpeL is het doel om er volgend jaar zes speelplekken bij te hebben in de provincie.

Kosten
In Schimmert heeft Speeltuin Klavertje Vier al sinds 2013 het predicaat samenspeelplek. Daarvoor werden trappen minder steil gemaakt, speeltoestellen lager geplaatst, extra paden aangelegd en verschillende klimgrepen en leuningen geplaatst. Dat weinig speeltuinen dit voorbeeld volgen komt volgens voorzitter Marjon Ortmans mede door de kosten van de aanpassingen.

"Het is duur. Misschien wordt er ook niet aan gedacht dat het een leuke toevoeging is voor een speeltuin en misschien is de behoefte niet duidelijk", vertelt Ortmans.

SamenSpeelNetwerk
Volgens Van Thiel van SpeL is er financiƫle hulp beschikbaar om speeltuinen toegankelijk te maken, zoals het SamenSpeelFonds. Het SamenSpeelNetwerk is een initiatief van stichting het Gehandicapte Kind en Jantje Beton, gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij het netwerk zijn 50 partijen aangesloten zoals speeltuinverenigingen, gemeenten, scholen en ontwerpers.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen