Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse soldaten vonden rust en vertier in Heerlen

Geplaatst opvrijdag 22 november 2019 - 19:59

75 jaar geleden was Heerlen het ontspanningscentrum voor Amerikaanse soldaten die even weg mochten van het front.

De mijnstad had theaters, bioscopen en danszalen en een dankbare bevolking die in september was bevrijd. In het pand van de Hema, aan de Dr. Poelsstraat, was de Red Cross Club gevestigd, opgezet door Amerikaanse Rode Kruismedewerkers.

Herinnering
Nu huist er woningcorporatie Wonen Zuid. Ter herinnering aan die tijd is er nu een plaquette onthuld die een prominente plaats in het gebouw krijgt.

Ingezet
Een metalen plaat met een tekst in het Engels. Ter herinnering aan alle vrouwen en mannen die zich hebben ingezet voor het Rest Center Heerlen. Van november 1944 tot augustus 1945.

Foto: Sven van Tilburg

Verdoofd
Er is nog een vrijwilligster uit die tijd in leven. Alice Michielsen – van Binsbergen meldde zich als 18-jarige om te helpen bij de opvang van de dodelijk vermoeide soldaten die even op adem mochten komen in Heerlen. "Wat me opviel is dat ze sigaret na sigaret opstaken. Ze waren als verdoofd. Wij boden ze koffie of chocolademelk aan en natuurlijk donuts. Over de ellende van het slagveld spraken we niet. Maar je kon het wel duidelijk in hun ogen zien. De angst", vertelt de 93-jarige Michielsen.

Vertier
Eenmaal tot rust gekomen, zochten de soldaten vertier in de stad. Vanwege de mijnen was Heerlen in die tijd een van de modernste steden van Nederland. Met veel bioscopen, theaters en danszalen. En de stad had amper iets te lijden gehad van het oorlogsgeweld. Het hele verhaal is na te lezen in het boekje "Feel At Home Soldier!", uitgegeven door het Comité 4&5 mei Heerlen.

Foto: L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen