Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse soldaten vonden rust en vertier in Heerlen

Geplaatst opvrijdag 22 november 2019 - 19:59

75 jaar geleden was Heerlen het ontspanningscentrum voor Amerikaanse soldaten die even weg mochten van het front.

De mijnstad had theaters, bioscopen en danszalen en een dankbare bevolking die in september was bevrijd. In het pand van de Hema, aan de Dr. Poelsstraat, was de Red Cross Club gevestigd, opgezet door Amerikaanse Rode Kruismedewerkers.

Herinnering
Nu huist er woningcorporatie Wonen Zuid. Ter herinnering aan die tijd is er nu een plaquette onthuld die een prominente plaats in het gebouw krijgt.

Ingezet
Een metalen plaat met een tekst in het Engels. Ter herinnering aan alle vrouwen en mannen die zich hebben ingezet voor het Rest Center Heerlen. Van november 1944 tot augustus 1945.

Plaquette voor Amerikaanse soldaten (22 nov 2019)
Foto: Sven van Tilburg

Verdoofd
Er is nog een vrijwilligster uit die tijd in leven. Alice Michielsen – van Binsbergen meldde zich als 18-jarige om te helpen bij de opvang van de dodelijk vermoeide soldaten die even op adem mochten komen in Heerlen. "Wat me opviel is dat ze sigaret na sigaret opstaken. Ze waren als verdoofd. Wij boden ze koffie of chocolademelk aan en natuurlijk donuts. Over de ellende van het slagveld spraken we niet. Maar je kon het wel duidelijk in hun ogen zien. De angst", vertelt de 93-jarige Michielsen.

Vertier
Eenmaal tot rust gekomen, zochten de soldaten vertier in de stad. Vanwege de mijnen was Heerlen in die tijd een van de modernste steden van Nederland. Met veel bioscopen, theaters en danszalen. En de stad had amper iets te lijden gehad van het oorlogsgeweld. Het hele verhaal is na te lezen in het boekje "Feel At Home Soldier!", uitgegeven door het Comité 4&5 mei Heerlen.

Plaquette Rest Center Heerlen (22 nov 2019)
Foto: L1

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen