Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse campagne verbijstert Limburgse talenten

Geplaatst opwoensdag 12 oktober 2016 - 15:48

De twee Limburgse politieke talenten die in Amerika zijn om de verkiezingscampagne te volgen, vallen van de ene verbazing in de andere.

"Het is eng hoeveel de partijen weten van de kiezers", is de eerste conclusie die Marlou Jenneskens en Funs Elbersen trekken. De twee reizen op dit moment met een groep van 25 jongeren door de Verenigde Staten. Ze lopen daar twee weken mee met de campagnes van presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton, om inzicht te krijgen in de kunst van het campagnevoeren.

Gedetailleerde gegevens
Tijdens de eerste week maakten ze onder meer kennis met Jim Messina, de Democratische partijstrateeg die Obama naar twee overwinningen loodste. Vooral de analyse van demografische data maakte indruk. "De campagnes hebben gedetailleerde gegevens van vrijwel alle potentiele kiezers", zo vertelt Elbersen.

"Op basis van data zoals inkomen, lidmaatschap van een kerk, geslacht, ras, vakbondsactiviteit of buurt kunnen campagnes inschatten of een kiezer democratisch of republikeins stemt. Als de kiezer volgens die data past in een Trump-profiel, gaat de campagne bellen om te zorgen dat de kiezer zich registreert om te stemmen."

Fabriekswerk
"Het is bijna fabriekswerk", zo voegt Marlou Jenneskens toe. "In callcentra bellen vrijwilligers 30 tot 40 huishoudens per uur, om ze maar te overtuigen om te gaan stemmen. Doordat in veel staten nu al gestemd kan worden, is dat circus al lang en breed begonnen. Maar wat me vooral opvalt, is dat niemand zin schijnt te hebben in de verkiezingen. Er is echt een grote afkeer van de huidige politieke strijd. In Nederland krijg je dat niet mee."

Van Trump naar Clinton
Na een eerste week bij de Trump-campagne reizen Jenneskens en Elbersen door naar de campagne van Hillary Clinton. Elbersen en Jenneskens schuiven bij terugkeer in Nederland aan bij het L1-programma Avondgasten, waar Jenneskens eerder vertelde over haar Amerikaanse avontuur.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen