Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse campagne verbijstert Limburgse talenten

Geplaatst opwoensdag 12 oktober 2016 - 15:48

De twee Limburgse politieke talenten die in Amerika zijn om de verkiezingscampagne te volgen, vallen van de ene verbazing in de andere.

"Het is eng hoeveel de partijen weten van de kiezers", is de eerste conclusie die Marlou Jenneskens en Funs Elbersen trekken. De twee reizen op dit moment met een groep van 25 jongeren door de Verenigde Staten. Ze lopen daar twee weken mee met de campagnes van presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton, om inzicht te krijgen in de kunst van het campagnevoeren.

Gedetailleerde gegevens
Tijdens de eerste week maakten ze onder meer kennis met Jim Messina, de Democratische partijstrateeg die Obama naar twee overwinningen loodste. Vooral de analyse van demografische data maakte indruk. "De campagnes hebben gedetailleerde gegevens van vrijwel alle potentiele kiezers", zo vertelt Elbersen.

"Op basis van data zoals inkomen, lidmaatschap van een kerk, geslacht, ras, vakbondsactiviteit of buurt kunnen campagnes inschatten of een kiezer democratisch of republikeins stemt. Als de kiezer volgens die data past in een Trump-profiel, gaat de campagne bellen om te zorgen dat de kiezer zich registreert om te stemmen."

Fabriekswerk
"Het is bijna fabriekswerk", zo voegt Marlou Jenneskens toe. "In callcentra bellen vrijwilligers 30 tot 40 huishoudens per uur, om ze maar te overtuigen om te gaan stemmen. Doordat in veel staten nu al gestemd kan worden, is dat circus al lang en breed begonnen. Maar wat me vooral opvalt, is dat niemand zin schijnt te hebben in de verkiezingen. Er is echt een grote afkeer van de huidige politieke strijd. In Nederland krijg je dat niet mee."

Van Trump naar Clinton
Na een eerste week bij de Trump-campagne reizen Jenneskens en Elbersen door naar de campagne van Hillary Clinton. Elbersen en Jenneskens schuiven bij terugkeer in Nederland aan bij het L1-programma Avondgasten, waar Jenneskens eerder vertelde over haar Amerikaanse avontuur.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen