Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse ambassadeur bezoekt Heerlen

Geplaatst opdonderdag 6 juni 2019 - 13:30

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra bracht donderdag een bezoek aan Medtronic in Heerlen.

Hij onthulde hier samen met gouverneur Theo Bovens een beeld van de oprichter van het medisch bedrijf.

50 jaar Medtronic
Het beeld van Earl Bakken is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Medtronic in Limburg. In 1969 opende het bedrijf een vestiging in Kerkrade waar pacemakers werden gemaakt. Na de komst van Medtronic kwamen ook bedrijven als Abbott en Boston Scientific naar Limburg. Hierdoor werd de medische sector een grote werkgever in de regio.

America first
"Het America First-beleid van president Donald Trump wil niet zeggen dat we het succes van Amerikaanse bedrijven in Limburg niet gunnen", zei Hoekstra na afloop van de plechtigheid. Volgens de ambassadeur is het beleid er op gericht om de grenzen opener te maken, niet dicht te gooien. "Maar we moeten wel allemaal kunnen profiteren."

Hoekstra was blij met het bezoek aan het bedrijf. "Het is altijd mooi om een succes vieren, We vieren eigenlijk de sterke betrekkingen tussen de VS en Nederland."

Distributie
Medtronic begon in 1969 met 50 mensen ik Kerkrade met de productie van pacemakers. Nu heeft het bedrijf ruim 3000 medewerkers en wordt vanuit het distributiecentrum in Heerlen duizenden producten naar klanten in Europa, Afrika en het Midden Oosten. Ook heeft het bedrijf nog een ontwikkelingsafdeling in Maastricht en een reparatieafdeling in Kerkrade.

Investeringen
In Zuid-Limburg zijn veel Amerikaanse medische bedrijven actief. Naast Medtronic hebben ook bedrijven als Boston Scientific en Abbott Vascular belangrijke vestigingen in de regio. De bedrijven worden volgens Hoekstra niet onder druk gezet om vooral te investeren in de VS. "Ik ben een zakenman en dat geldt ook voor de president. Wij snappen ook wel het voor bedrijven soms goed is om dicht bij de markt te zijn. Of dat je soms niet alle banen in een land moet concentreren."

Limburg First
Wel wil hij dat het speelveld voor iedereen gelijk is. "Het hoort zo te zijn dat wij in Nederland investeren en Nederland in Amerika. Er moet een wisselwerking zijn."Ook roept hij de provincie op om meer trots te zijn op de regio. "Limburg First, Groningen second", zo verwees hij naar de provincie waar hij geboren is.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen