Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse ambassadeur bezoekt Heerlen

Geplaatst opdonderdag 6 juni 2019 - 13:30

De Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra bracht donderdag een bezoek aan Medtronic in Heerlen.

Hij onthulde hier samen met gouverneur Theo Bovens een beeld van de oprichter van het medisch bedrijf.

50 jaar Medtronic
Het beeld van Earl Bakken is gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Medtronic in Limburg. In 1969 opende het bedrijf een vestiging in Kerkrade waar pacemakers werden gemaakt. Na de komst van Medtronic kwamen ook bedrijven als Abbott en Boston Scientific naar Limburg. Hierdoor werd de medische sector een grote werkgever in de regio.

America first
"Het America First-beleid van president Donald Trump wil niet zeggen dat we het succes van Amerikaanse bedrijven in Limburg niet gunnen", zei Hoekstra na afloop van de plechtigheid. Volgens de ambassadeur is het beleid er op gericht om de grenzen opener te maken, niet dicht te gooien. "Maar we moeten wel allemaal kunnen profiteren."

Hoekstra was blij met het bezoek aan het bedrijf. "Het is altijd mooi om een succes vieren, We vieren eigenlijk de sterke betrekkingen tussen de VS en Nederland."

Distributie
Medtronic begon in 1969 met 50 mensen ik Kerkrade met de productie van pacemakers. Nu heeft het bedrijf ruim 3000 medewerkers en wordt vanuit het distributiecentrum in Heerlen duizenden producten naar klanten in Europa, Afrika en het Midden Oosten. Ook heeft het bedrijf nog een ontwikkelingsafdeling in Maastricht en een reparatieafdeling in Kerkrade.

Investeringen
In Zuid-Limburg zijn veel Amerikaanse medische bedrijven actief. Naast Medtronic hebben ook bedrijven als Boston Scientific en Abbott Vascular belangrijke vestigingen in de regio. De bedrijven worden volgens Hoekstra niet onder druk gezet om vooral te investeren in de VS. "Ik ben een zakenman en dat geldt ook voor de president. Wij snappen ook wel het voor bedrijven soms goed is om dicht bij de markt te zijn. Of dat je soms niet alle banen in een land moet concentreren."

Limburg First
Wel wil hij dat het speelveld voor iedereen gelijk is. "Het hoort zo te zijn dat wij in Nederland investeren en Nederland in Amerika. Er moet een wisselwerking zijn."Ook roept hij de provincie op om meer trots te zijn op de regio. "Limburg First, Groningen second", zo verwees hij naar de provincie waar hij geboren is.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen