Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaan claimt direct af te stammen van Philips van Horne

Geplaatst opwoensdag 8 september 2021 - 22:00

De Amerikaan Edward Bieniak (61) zegt dat hij een rechtstreekse afstammeling is van de Limburgse graaf Philips van Horne.

Die bewering is op zijn minst bijzonder, omdat Van Horne kinderloos is gestorven. Deze Philippe de Montmorency is in 1568 onthoofd op de Markt in Brussel.

Prins van Griekenland en Denemarken
Bieniak woont met zijn gezin in New York en is, naar eigen zeggen, behalve prins van Horne óók nog prins van Griekenland en prins van Denemarken.

Verheugd
Geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh in Weert is 'erg verheugd' over het bericht van deze erfgenaam. "We nodigen hem van harte uit om zijn familiearchief te overleggen en dna af te staan", zegt Aldenborgh-voorzitter Peter Korten. Het bestaan van Bieniak als zijnde prins Van Horne is aan het licht gekomen via nieuwspagina MLA Stories.

House of Horne
Bieniak stelt rechtstreeks af te stammen van Christian I Van Horne. De New Yorker schrijft voorts op zijn website House of Horne dat die Christian een zoon is van Phililps van Horne en diens echtgenote Walburgis van Nieuwenaar. En dat die Christian naar het huidige New York is vertrokken, om te ontsnappen aan de Spaanse inquisitie die vader Philips heeft laten onthoofden.

Verrast
De claim van Bieniak heeft Korten en zijn collega-historici bij De Aldenborgh 'verrast'. "En dan druk ik me diplomatiek uit." Een charlatan wil Korten deze Bieniak niet noemen. "Ik kan niet bewijzen dat hij ongelijk heeft, dus moet ik er rekening mee houden dat hij het wel heeft." Om die reden hoopt hij ook dat Bieniak met bewijzen over de brug komt om zijn claim te staven.

Testament
"Er zijn in Weert en in heel Europa namelijk nul bronnen bekend die erop wijzen dat een directe nazaat van Philips van Horne naar Amerika is gegaan. Deze Christian I, die zoon zou zijn van Philips en zijn vrouw Walburgis, komt ook in het testament van Philips niet voor."

Opvallend
Van Horne en Van Nieuwenaar hadden weliswaar een zoon, ook Philips, maar die is jong gestorven. "Verder is het opvallend dat in de stamboom van meneer Bieniak de echtgenote van Philips op haar 47ste nog een zoon gebaard zou hebben. Dat is een hele hoge leeftijd. Nu nog steeds, maar toen zeer zeker."

Timmerman uit Hoorn
De Christian I in de stamboom van Bieniak is overleden in 1658 in Noord-Amerika. En dat lijkt te kloppen. In die zin: er is een Christiaen Barentsz van Hoorn die in het huidige Delaware is begraven. Maar deze Christian I heeft voor zover bekend geen enkele relatie met de Limburgse Van Horne-dynastie. Deze Christian I is geboren in het Noord-Hollandse Hoorn en zou als timmerman geëmigreerd zijn naar Noord-Amerika. Dus geen adel.

Prinsdom
Hoe Bieniak erbij komt dat Horne een prinsdom is, is ook voor Korten een raadsel. "Het was een graafschap. Het is later onder meer bij het prinsbisdom Luik gevoegd, omdat er bij de Van Hornes geen erfopvolging was.

Korten heeft namens De Aldenborgh contact gezocht met Bieniak, maar hij heeft nog niet gereageerd. 1Limburg heeft ook, tot dusver tevergeefs, contact gezocht met de zelfverklaarde prins van Horne.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen