Overslaan en naar de inhoud gaan

Amby nog niet gerustgesteld na jihadbruid-affaire

Geplaatst opdonderdag 9 mei 2019 - 20:42

Woningstichting Maasvallei Maastricht heeft bewoners in de wijk Amby niet gerust weten te stellen. Donderdagavond was er een bijeenkomst om te praten over ex-jihadbruid Aïcha, die tot onvrede van de wijk een woning kreeg toegewezen in Amby.

Veel bewoners kwamen in opstand tegen de komst van de uit Syrië teruggekeerde Aïcha. De mensen in Amby zijn vooral boos, omdat ze niet vooraf zijn geïnformeerd.

Lees ook: Ex-jihadbruid Aïcha voelt zich niet veilig en zegt huur op

Onvrede blijft
In een anderhalf uur durend gesprek heeft de woningstichting geprobeerd om de situatie uit te praten. Na afloop waren bewoners echter nog niet tevreden. Zij eisten excuses van de woningstichting, maar in plaats daarvan probeerde die uit te leggen hoe het proces tot stand komt om bewoners te plaatsen.

Verhelderend gesprek
Volgens Alex Meij, directeur van de woningstichting, was het wel een vruchtbare bijeenkomst. "We leven gelukkig niet in een maatschappij waarin we toestemming moeten vragen of hier mensen mogen wonen. Het is een maatschappelijk probleem en dat moeten we met elkaar oplossen." Meij vindt een gesprek met de buurt verhelderend.

Maatschappij worstelt
Fractievoorzitter René Betsch van de Maastrichtse tak van de PVV zegt in eerste instantie geweigerd te zijn op de bijeenkomst. Later was hij alsnog welkom. Hij zegt dat de bijeenkomst heeft blootgelegd dat de maatschappij worstelt met terugkerende Syrië-strijders. Volgens Betsch kan het sowieso niet dat deze mensen terugkeren naar de woonplaats waar ze vertrokken zijn, omdat iedereen die persoon daar kent. Dat was ook het geval met de Maastrichtse Aïcha.

Overigens heeft Aïcha de huur opgezegd na de aanhoudende klachten van buurtbewoners.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen