Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambulancemedewerker: filmende omstanders dagelijkse kost

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 17:25

Ambulance-chauffeur Bauke Bakker uit Partij komt dagelijks filmende omstanders tegen bij incidenten en hoopt dat een nieuwe campagne van het Rode Kruis effect heeft.

De hulporganisatie is dinsdag een social media campagne gestart om het filmen van slachtoffers van ongelukken te stoppen.

Aan het denken zetten
"Ik hoop dat de campagne mensen aan het denken zet", vertelt Bakker tegen L1. "Mensen zijn meer met hun telefoon bezig dan met hun omgeving. Een telefoon is heel snel gepakt. Gauw een berichtje, filmen in de file. Het gebeurt echt."

Ontbloot bovenlijf
In een Maastrichtse supermarkt bijvoorbeeld. Daar had hij samen met een collega veel moeite om filmende omstanders weg te krijgen, toen hij tussen de kassa's bezig was met een reanimatie van een vrouw. "Die mevrouw ligt daar met een ontbloot bovenlijf. Op dat moment wordt dat gefilmd. We hebben een opmerking gemaakt van joh... loop effe door, dit is respectloos wat je hier doet. Daar werd niet aan voldaan. Ik ben opgestaan en heb die persoon verwijderd", aldus de ambulancemedewerker.

'Hoe zou jij het vinden'
"Ik hoop dat mensen nadenken over wat ze een slachtoffer aandoen. Denk er eens over na. Hoe zou jij het vinden als jij daar zou liggen, hoe zou jij het vinden als daar een geliefde of je kind zou liggen. Hoe zou jij dat vinden als je die filmpjes terugkrijgt op sociale media. Je moet er toch niet aan denken", verkondigt Bakker.

Niet kunnen
Volgens cijfer van het Rode Kruis vindt bijna 90 procent van de Nederlanders het niet kunnen wanneer omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Toch zou één derde van de Nederlanders de filmende omstanders van ongevallen niet vragen om te stoppen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen