Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambulancemedewerker: filmende omstanders dagelijkse kost

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 17:25

Ambulance-chauffeur Bauke Bakker uit Partij komt dagelijks filmende omstanders tegen bij incidenten en hoopt dat een nieuwe campagne van het Rode Kruis effect heeft.

De hulporganisatie is dinsdag een social media campagne gestart om het filmen van slachtoffers van ongelukken te stoppen.

Aan het denken zetten
"Ik hoop dat de campagne mensen aan het denken zet", vertelt Bakker tegen L1. "Mensen zijn meer met hun telefoon bezig dan met hun omgeving. Een telefoon is heel snel gepakt. Gauw een berichtje, filmen in de file. Het gebeurt echt."

Ontbloot bovenlijf
In een Maastrichtse supermarkt bijvoorbeeld. Daar had hij samen met een collega veel moeite om filmende omstanders weg te krijgen, toen hij tussen de kassa's bezig was met een reanimatie van een vrouw. "Die mevrouw ligt daar met een ontbloot bovenlijf. Op dat moment wordt dat gefilmd. We hebben een opmerking gemaakt van joh... loop effe door, dit is respectloos wat je hier doet. Daar werd niet aan voldaan. Ik ben opgestaan en heb die persoon verwijderd", aldus de ambulancemedewerker.

'Hoe zou jij het vinden'
"Ik hoop dat mensen nadenken over wat ze een slachtoffer aandoen. Denk er eens over na. Hoe zou jij het vinden als jij daar zou liggen, hoe zou jij het vinden als daar een geliefde of je kind zou liggen. Hoe zou jij dat vinden als je die filmpjes terugkrijgt op sociale media. Je moet er toch niet aan denken", verkondigt Bakker.

Niet kunnen
Volgens cijfer van het Rode Kruis vindt bijna 90 procent van de Nederlanders het niet kunnen wanneer omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Toch zou één derde van de Nederlanders de filmende omstanders van ongevallen niet vragen om te stoppen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen