Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambulancemedewerker: filmende omstanders dagelijkse kost

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 17:25

Ambulance-chauffeur Bauke Bakker uit Partij komt dagelijks filmende omstanders tegen bij incidenten en hoopt dat een nieuwe campagne van het Rode Kruis effect heeft.

De hulporganisatie is dinsdag een social media campagne gestart om het filmen van slachtoffers van ongelukken te stoppen.

Aan het denken zetten
"Ik hoop dat de campagne mensen aan het denken zet", vertelt Bakker tegen L1. "Mensen zijn meer met hun telefoon bezig dan met hun omgeving. Een telefoon is heel snel gepakt. Gauw een berichtje, filmen in de file. Het gebeurt echt."

Ontbloot bovenlijf
In een Maastrichtse supermarkt bijvoorbeeld. Daar had hij samen met een collega veel moeite om filmende omstanders weg te krijgen, toen hij tussen de kassa's bezig was met een reanimatie van een vrouw. "Die mevrouw ligt daar met een ontbloot bovenlijf. Op dat moment wordt dat gefilmd. We hebben een opmerking gemaakt van joh... loop effe door, dit is respectloos wat je hier doet. Daar werd niet aan voldaan. Ik ben opgestaan en heb die persoon verwijderd", aldus de ambulancemedewerker.

'Hoe zou jij het vinden'
"Ik hoop dat mensen nadenken over wat ze een slachtoffer aandoen. Denk er eens over na. Hoe zou jij het vinden als jij daar zou liggen, hoe zou jij het vinden als daar een geliefde of je kind zou liggen. Hoe zou jij dat vinden als je die filmpjes terugkrijgt op sociale media. Je moet er toch niet aan denken", verkondigt Bakker.

Niet kunnen
Volgens cijfer van het Rode Kruis vindt bijna 90 procent van de Nederlanders het niet kunnen wanneer omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Toch zou één derde van de Nederlanders de filmende omstanders van ongevallen niet vragen om te stoppen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen