Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambulancemedewerker: filmende omstanders dagelijkse kost

Geplaatst opdinsdag 6 november 2018 - 17:25

Ambulance-chauffeur Bauke Bakker uit Partij komt dagelijks filmende omstanders tegen bij incidenten en hoopt dat een nieuwe campagne van het Rode Kruis effect heeft.

De hulporganisatie is dinsdag een social media campagne gestart om het filmen van slachtoffers van ongelukken te stoppen.

Aan het denken zetten
"Ik hoop dat de campagne mensen aan het denken zet", vertelt Bakker tegen L1. "Mensen zijn meer met hun telefoon bezig dan met hun omgeving. Een telefoon is heel snel gepakt. Gauw een berichtje, filmen in de file. Het gebeurt echt."

Ontbloot bovenlijf
In een Maastrichtse supermarkt bijvoorbeeld. Daar had hij samen met een collega veel moeite om filmende omstanders weg te krijgen, toen hij tussen de kassa's bezig was met een reanimatie van een vrouw. "Die mevrouw ligt daar met een ontbloot bovenlijf. Op dat moment wordt dat gefilmd. We hebben een opmerking gemaakt van joh... loop effe door, dit is respectloos wat je hier doet. Daar werd niet aan voldaan. Ik ben opgestaan en heb die persoon verwijderd", aldus de ambulancemedewerker.

'Hoe zou jij het vinden'
"Ik hoop dat mensen nadenken over wat ze een slachtoffer aandoen. Denk er eens over na. Hoe zou jij het vinden als jij daar zou liggen, hoe zou jij het vinden als daar een geliefde of je kind zou liggen. Hoe zou jij dat vinden als je die filmpjes terugkrijgt op sociale media. Je moet er toch niet aan denken", verkondigt Bakker.

Niet kunnen
Volgens cijfer van het Rode Kruis vindt bijna 90 procent van de Nederlanders het niet kunnen wanneer omstanders gewonden filmen na een ongeluk. Toch zou één derde van de Nederlanders de filmende omstanders van ongevallen niet vragen om te stoppen.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen