Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ambulance sneller op locatie'

Geplaatst opmaandag 18 april 2016 - 6:25

Zorgverzekeraars moeten ervoor zorgen dat de ambulances in Noord- en Midden-Limburg vaker op tijd zijn. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit zijn verzekeraars daar laks in.

De opkomsttijden van de ambulancevoorziening AmbulanceZorg Limburg- Noord zitten al jaren onder de landelijke norm. Die schrijft voor dat ambulances in 95 procent van alle noodoproepen binnen een kwartier op de gewenste locatie moet zijn.

Noodmeldingen
De Noord- en Midden-Limburgse ambulancevoorziening zegt zelf alles gedaan te hebben om die norm te halen. Zo zijn onder meer op eigen kosten extra standplaatsen gerealiseerd en extra ambulances aangeschaft. Ook is de organisatie gaan werken met 24-uursdiensten. "Maar er valt niet op te boksen tegen de noodmeldingen die blijven toenemen", vertelt directeur Tjerk Hiddes.

Op tandvlees
Al jaren vraagt Hiddes bij het Rijk en de zorgverzekeraars om aandacht voor de problemen van de organisatie die 'op het tandvlees loopt', maar dit leverde tot nu toe niets op.

Lichtpuntje
De conclusies van de Nederlandse Zorgautoriteit zijn echter een lichtpunt. De autoriteit constateert in een recent verschenen rapport dat in 17 van de 24 ambulanceregio’s de normen niet gehaald worden en vindt dat dit de zorgverzekeraars te verwijten valt. Die hebben nooit goed zicht gehad op de cijfers en er niet genoeg aandacht voor gehad. De autoriteit eist nu dat verzekeraars hun zorgplicht nemen en gaan zorgen voor de betere opkomsttijden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Directeur Ambulancezorg Limburg-Noord toch geen graaier
Schippers steunt zorg in Limburgse krimpregio's
Zorgverzekeraars positief over protonenkliniek Maastricht
'Fusie Orbis-Atrium: geen besparing maar kostenstijging'
Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen