Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaren Meerssen verhuizen naar Maastricht

Geplaatst opvrijdag 4 oktober 2019 - 6:53

Bijna alle 120 ambtenaren van de gemeente Meerssen worden vanaf 1 januari 2021 ondergebracht bij de gemeente Maastricht.

Wel blijft Meerssen een zelfstandige gemeente met een eigen burgemeester, wethouders en gemeenteraad, ondersteund door een kleine ambtelijke staf.

Regie
Dat heeft de gemeenteraad van Meerssen met een nipte meerderheid - 9 tegen 8 stemmen - besloten. Maastricht moet begin november wel nog haar goedkeuring geven aan deze zogeheten regiesamenwerking.

Breuk in Brug-M
De beslissende stem in het debat kwam Sjraar Hovens van coalitiepartij Brug-M. In tegenstelling tot zijn drie partijgenoten stemde hij vóór Meerssen als regie-gemeente. De drie anderen en de oppositie-fracties van Lokaal DNA en Focus stemden tegen.

Vergelijking
Dat was deels omdat ze de kosten voor het overhevelen van de ambtenaren, maximaal 700.000 euro, veel te hoog vonden, en deels omdat alternatieven zoals herindeling met buurgemeenten als Beek en Valkenburg maar ook Maastricht niet waren onderzocht. Een goede en eerlijke vergelijking is daarom niet mogelijk, zo betoogden zij.

Burgers
Ook vonden zij dat de burgers zich op een of andere manier moeten kunnen uitspreken, bijvoorbeeld via een referendum. Behalve Brug-M raadslid Hovens stemden ook de coalitiepartijen CDA, KIJK!!! en Het Origineel voor de regie-gemeente.

Lucht
Zij stelden dat de verhuizing hard nodig is om het ambtenaren-apparaat meer lucht te geven, stabiliteit in de organisatie te brengen en daarmee ook de dienstverlening aan de burgers te verbeteren. Heel belangrijk vonden zij ook dat Meerssen op die manier toch zijn zelfstandigheid behoudt.

Kosten
De kosten noemde KIJK!!!- fractievoorzitter Andreas Pohle een relatief klein bedrag op de totale begroting. Bovendien zou dat bedrag ook een stuk lager kunnen uitvallen. Hoe de overheveling naar Maastricht precies vorm moet krijgen, wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Medio volgend jaar moet de gemeenteraad van Meerssen dan definitief groen licht geven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen