Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambtenaren Meerssen verhuizen naar Maastricht

Geplaatst opvrijdag 4 oktober 2019 - 6:53

Bijna alle 120 ambtenaren van de gemeente Meerssen worden vanaf 1 januari 2021 ondergebracht bij de gemeente Maastricht.

Wel blijft Meerssen een zelfstandige gemeente met een eigen burgemeester, wethouders en gemeenteraad, ondersteund door een kleine ambtelijke staf.

Regie
Dat heeft de gemeenteraad van Meerssen met een nipte meerderheid - 9 tegen 8 stemmen - besloten. Maastricht moet begin november wel nog haar goedkeuring geven aan deze zogeheten regiesamenwerking.

Breuk in Brug-M
De beslissende stem in het debat kwam Sjraar Hovens van coalitiepartij Brug-M. In tegenstelling tot zijn drie partijgenoten stemde hij vóór Meerssen als regie-gemeente. De drie anderen en de oppositie-fracties van Lokaal DNA en Focus stemden tegen.

Vergelijking
Dat was deels omdat ze de kosten voor het overhevelen van de ambtenaren, maximaal 700.000 euro, veel te hoog vonden, en deels omdat alternatieven zoals herindeling met buurgemeenten als Beek en Valkenburg maar ook Maastricht niet waren onderzocht. Een goede en eerlijke vergelijking is daarom niet mogelijk, zo betoogden zij.

Burgers
Ook vonden zij dat de burgers zich op een of andere manier moeten kunnen uitspreken, bijvoorbeeld via een referendum. Behalve Brug-M raadslid Hovens stemden ook de coalitiepartijen CDA, KIJK!!! en Het Origineel voor de regie-gemeente.

Lucht
Zij stelden dat de verhuizing hard nodig is om het ambtenaren-apparaat meer lucht te geven, stabiliteit in de organisatie te brengen en daarmee ook de dienstverlening aan de burgers te verbeteren. Heel belangrijk vonden zij ook dat Meerssen op die manier toch zijn zelfstandigheid behoudt.

Kosten
De kosten noemde KIJK!!!- fractievoorzitter Andreas Pohle een relatief klein bedrag op de totale begroting. Bovendien zou dat bedrag ook een stuk lager kunnen uitvallen. Hoe de overheveling naar Maastricht precies vorm moet krijgen, wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Medio volgend jaar moet de gemeenteraad van Meerssen dan definitief groen licht geven.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen