Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ambtenaren hielpen staatssecretaris Knops in privékwestie'

Geplaatst opwoensdag 15 september 2021 - 6:46

Staatssecretaris Raymond Knops (CDA) uit Hegelsom heeft ambtelijke hulp gekregen bij het afhandelen van zijn privékwestie over een omstreden grondaankoop.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft ambtenaren, de landsadvocaat en een aan het ministerie ondergeschikte dienst ingezet bij het afhandelen van de kwestie. Dat meldt NRC.

Gronddeal
De ambtenaren kwamen met juridische analyses en hielpen bij het opstellen van communicatiestrategieën toen NRC en De Limburger publicaties voorbereidden over de grondaankoop van Knops uit 2010. Volgens de publicaties van vorig jaar zou Knops, in de tijd dat hij Kamerlid was, voor enkele tienduizenden euro's bevoordeeld zijn geweest bij de koop van de grond voor zijn huis. Zelf ontkent hij dat.

Lees ook: 'Raymond Knops bevoordeeld bij gronddeal huis'

'Raakt integriteit'
Het ministerie verdedigt de ambtelijke werkzaamheden rond de publicaties. "Ernstige aantijgingen die de integriteit van de staatssecretaris raken zijn relevant voor het openbaar functioneren", laat een woordvoerder weten aan NRC. Deskundigen bekritiseren dat standpunt in de krant.

Integriteitscode
Het Europese anticorruptieorgaan van de Raad van Europa hamert al jaren op een integriteitscode voor bewindspersonen, maar het kabinet heeft op dit terrein niets geregeld. Dat zegt universitair docent bestuurswetenschap Leonie Heres (Universiteit Utrecht), die in leiderschap en integriteit is gespecialiseerd.

"Een topambtenaar mag ook niet als privépersoon op deze manier van de diensten van het ministerie gebruikmaken", zegt Heres. "De staatssecretaris zou zo veel mogelijk in de geest daarvan moeten handelen. Niet alleen omdat hij anders het vertrouwen van burgers schaadt. Hij heeft ook een voorbeeldfunctie naar zijn ambtenaren.”

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen