Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambities bij BAL: 'We gaan weer voor play-offs'

Geplaatst opvrijdag 2 oktober 2020 - 7:00

Basketbal Academie Limburg lag vorig seizoen op koers voor de play-offs. Tot een optreden in de play-offs kwam het niet voor de Weerter basketballers. Vanwege het coronavirus werd het seizoen voortijdig afgebroken. Komend weekend gaat de competitie van start en BAL mikt weer op de play-offs.

"We willen bij de bovenste zes eindigen", zegt voorzitter Jeroen van Veen. Hij nam vorig jaar het stokje over van voormalig international Gerard Ackermans en oud-speler Jean van Kleef. Zij stonden ruim tien jaar geleden aan de wieg van de talentenopleiding en traden vorig jaar af als bestuursleden van BAL.

Video: L1

Basketbalbolwerk
De talentenopleiding van BAL is inmiddels uitgegroeid tot een begrip. De U16, de U18 en de U22 hebben onlangs de Weerter prijzenkast aangevuld. De jeugdteams hebben de nationale beker gewonnen in hun jeugdcategorie. "En dat past precies bij onze visie", zegt Van Veen. "Mijn voorgangers hadden het idee om eigen jeugd op te leiden. Destijds hebben we steun vanuit de provincie en de gemeente gehad, maar inmiddels is het een basketbalbolwerk. Talentvolle jeugd uit het hele land wil bij BAL spelen. We zien inmiddels ook dat de visie van onze opleiding ook elders in het land wordt gekopieerd."

Verwachtingspatroon
Sinds 2017 spelen de talenten van Weert ook op het hoogste Nederlandse niveau. Grote successen, zoals voorganger BSW in het verleden heeft behaald, zijn nog niet geboekt door het eerste team van BAL. Na jaren onderin het klassement bungelen, leek BAL zich afgelopen seizoen te plaatsen voor de play-offs. "Daarom is het verwachtingspatroon nu ook veranderd", zegt preses Van Veen. "Als we wonnen was het mooi meegenomen, maar vorig seizoen was het anders. We wonnen bijvoorbeeld van Den Bosch. Dat was een verrassing, maar door de goede reeks ging het publiek er wel van uit dat we bijvoorbeeld van ploegen zoals Apollo wonnen. Dus dit seizoen is er een beetje druk."

Lees ook: Aarts stopt bij BAL en kiest voor maatschappelijke carrière

Team
Volgens Van Veen heeft Weert in ieder geval een ploeg die deze verwachtingen waar kan maken. "We hadden veel doorlopende contracten. Dus een groot deel van het team stond al", zegt hij. Een domper was wel toen sterkhouder Roel Aarts aangaf te stoppen bij BAL en te kiezen voor zijn maatschappelijke carrière. "Hier spelen paste niet meer in zijn agenda. Dat is jammer. We wilden ver gaan en waren zelfs bereid om een Amerikaan op te geven om Aarts toch op andere gedachte te brengen", zegt Van Veen. "Toen moesten we dus op zoek naar vervangers. Lange Nederlanders wilden niet bij BAL spelen. Dus moesten we toch naar Amerikanen kijken." De Weertenaren hebben toen de 23-jarige Amerikaan Trevor Jasinsky naar Limburg gehaald. Volgens Van Veen was dat nog een hele klus. "Vanwege het coronavirus is het heel moeilijk om niet-EU-spelers te halen, maar we hebben toch een goed team samengesteld. Enig smetje is wel dat Marijan Obad in de voorbereiding geblesseerd is geraakt en lange tijd niet inzetbaar is. Anderzijds geeft dat onze jeugd ook weer kansen om door te stromen."

Video: L1

Budget
Spelers naar Weert halen, is niet altijd even gemakkelijk. Financieel gezien heeft BAL minder te besteden dan topteams zoals Donar, Zwolle en Den Bosch. Deze clubs werken met een budget tussen de 1,2 en 1,6 miljoen. "Wij hebben een spelersbudget van rond de 2,5 ton", zegt Van Veen. "De hele organisatie werkt met een budget van vijf ton. We hebben bijna geen overheadkosten. Dus zo krijgen wij het toch nog voor elkaar." Hoewel het Weerter basketbalteam elk jaar een ploeg weet samen te stellen, is het qua financiën vaak passen en meten. Bij de zoektocht naar spelers wordt overigens nog steeds gebruik gemaakt van het netwerk van Henk Konings. De mede-oprichter en oud-trainer van de basketbalclub uit Weert is vorig jaar op 74-jarige leeftijd overleden. "Het was het eerste jaar dat Henk geen invloed heeft gehad op de selectie", zegt Van Veen.

Lees ook: Weerter basketbalicoon Henk Konings overleden

Spartaanse opleiding
Buitenlandse spelers en talenten van de academie worden ondergebracht in een gebouw op het terrein van de voormalige Koninklijke Militaire School (KMS). "Daar wonen ongeveer 80 spelers. Zowel jongens van het eerste team als enkele jeugdspelers. Daar krijgen ze een kamer van ongeveer twaalf vierkante meter. Die delen ze met een room-mate", zegt Van Veen. De preses noemt het gekscherend wel eens een 'Spartaanse opleiding'. Veel luxe is er niet op de campus. "Verder vragen we veel toewijding en discipline van onze spelers van de academie. De jeugdspelers die hier wonen, gaan naar school of volgen een opleiding. Verder trainen ze natuurlijk regelmatig. Wij willen onze talenten immers opleiden tot professioneel basketballer. Tot je 23ste of 24ste kun je je bij ons prima ontwikkelen. Daarna moet je de stap maken naar een Nederlandse topploeg of een Europese club." Van Veen weet als oud-speler zelfs als geen ander dat een glansrijke basketbalcarrière niet voor iedereen is weggelegd. "Onze academie kan ook als springplank dienen voor een maatschappelijke carrière. Wij bieden immers een klimaat dat gedreven is door topsport."

Ambitie
BAL gaat dit seizoen weer voor een play-offs-plek. Een kampioenschap, zoals het legendarische BSW in 1994 heeft behaald, zit er volgens Van Veen voorlopig niet in. Behalve de sportieve ambitie wil Van Veen met BAL ook verder professionaliseren en financieel doorgroeien. "Onze spelers krijgen nu een oer-Hollandse fiets. Dus we zijn bijvoorbeeld op zoek naar een autosponsor", zegt hij. "Verder hopen we over een paar jaar met een budget van één miljoen te werken. Tot die tijd blijven we gewoon het basketbal spelen waar BAL bekend om staat: flink gas geven dus."

Competitiestart
De ploeg van coach Radenko Varagic neemt het zaterdagavond om 20:00 uur op tegen Yoast United. Vanwege de nieuwe coronamaatregelen is er geen publiek welkom in Sporthal Boshoven in Weert. De wedstrijd is via social media van BAL te volgen.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen