Overslaan en naar de inhoud gaan

Ambitie gemeente Horst aan de Maas: 1000 nieuwe woningen

Geplaatst opwoensdag 31 maart 2021 - 19:01

Het college van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas wil binnen vijf jaar 1000 nieuwe woningen realiseren. Dat staat in het 'Masterplan Wonen 2021-2025' van wethouder Rudy Tegels.

In de plannen is ruimte voor sociale huurwoningen (30 procent), vrije-sectorhuurwoningen (30 procent) en koopwoningen (40 procent).

'Bouwen waar behoefte is'
Net als op veel andere plekken staat de woningmarkt in Horst aan de Maas behoorlijk onder druk. Vooral starters grijpen mis. Uit een steekproef van de gemeente blijkt dat er op dit moment slechts zeven woningen onder de 200.000 euro te koop staan.

Mede daarom komt de gemeente nu met de ambitie om binnen vijf jaar 1000 nieuwe woningen te realiseren, verspreid over de zestien dorpen. "Tot een aantal jaren terug bouwden we alleen in de grote kernen. Dat laten we nu los. Er komen nieuwe woningen in de dorpen waar aangetoond wordt dat er behoefte is", aldus Tegels.

In actie
Eén van die dorpen is Lottum. Daar waren eerst geen plannen, totdat Johan Vullings en een aantal andere jongeren uit het dorp in actie kwamen. Vullings: "De gemeente gaf een aantal jaren terug een presentatie. Daarin werd duidelijk dat er op het gebied van woningbouw weinig perspectief was in Lottum. Naar aanleiding van die avond zijn wij een initiatief gestart." De groep wil namelijk graag in het dorp blijven wonen. Het is de bedoeling dat er volgend jaar gestart wordt met de bouw van een nieuwe woonwijk op een stuk grond naast de Horsterdijk. "Het is fijn dat de gemeente ons idee nu meeneemt in de woningbouwplannen", vertelt Vullings.

Gezondere balans
"Op dit moment staat zo'n 0,5 procent van de woningvoorraad te koop of te huur. Bij een gezonde woningmarkt zou dit minstens 2 procent moeten zijn", aldus Tegels. De wethouder hoopt met meer aanbod een gezondere balans op de woningmarkt te creëren. "Ik vind het schrikbarend dat bijvoorbeeld een hardwerkende politieagent of verpleegster met een gemiddeld salaris nu geen woning kan betalen. Daar moeten we echt verandering in brengen Iedereen moet weer iets te kiezen hebben."

Combinatie
In Lottum sluiten steeds meer mensen aan bij het initiatief van Vullings. Hij vertelt: "Daarom hebben we met vier personen een bestuur gevormd. Wij stippelen het hele plan verder uit. Daarnaast zijn er veel geïnteresseerden, die we als bestuur op de hoogte houden van de ontwikkelingen." Ook de dorpsraad heeft zich inmiddels bij Vullings gemeld. Op de locatie aan de Horsterdijk komt een combinatie van starterswoningen, vrijstaande woningen en woonhofjes voor ouderen. "We horen namelijk steeds vaker dat ouderen naar het grotere Horst vertrekken, terwijl zij eigenlijk liever in Lottum zouden blijven wonen", aldus de initiatiefnemer.

Energieneutraal
In 2050 moeten alle woningen in Horst aan de Maas energieneutraal zijn. Toch staat die ambitie niet voorop bij de woningbouwplannen. Wethouder Tegels: "Wij kiezen er nu bewust voor om eerst te werken aan de balans op de woningmarkt. Over vijf jaar kijken we welke opgaves er dan voor ons liggen. Het probleem is nu dat er veel te weinig woningen zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen