Overslaan en naar de inhoud gaan

Amber Alert boos over beëindigen samenwerking door politie

Geplaatst opdonderdag 1 april 2021 - 20:57

Directeur Frank Hoen van Amber Alert, het waarschuwingssysteem dat wordt ingezet bij de vermissing van een kind dat mogelijk in levensgevaar is, is woedend dat de politie een eind maakt aan de samenwerking.

De politie meldde donderdag dat ze het onder de aandacht brengen van vermiste kinderen gaat integreren in Burgernet, een samenwerkingsverband van gemeenten, burgers en politie.

'Kinderlevens kosten'
"Dit gaat kinderlevens kosten. We hebben sinds 2008 gewerkt aan het opzetten van een fijnmazig systeem om informatie over vermiste of ontvoerde kinderen razendsnel onder de aandacht van miljoenen burgers te brengen. Dat doen we onder meer via reclameschermen, social media, snelwegborden, websites, tv en informatie bij pinautomaten", zegt Hoen. "Het gaat niet lukken om met Burgernet direct zo'n bereik te krijgen."

Lees ook: Politie stopt met Amber Alert: vermissingen via Burgernet

Eenzijdig
Hij wijst erop dat van al de keren dat het Amber Alert-systeem is ingezet, er in 94 procent van de gevallen een succesvolle afloop was. Verder stoort het Hoen dat de politie de samenwerking eenzijdig heeft opgezegd. "We zijn voor een voldongen feit geplaatst."

Stop samenwerking
De samenwerking tussen politie en Amber Alert stopt op 22 juli 2021. "De verandering heeft verder geen invloed op de kwaliteit van de opsporing van vermiste kinderen. Amber Alert werd gemiddeld twee keer per jaar ingezet", aldus de politie.

Bij het systeem van Burgernet ontvangen mensen een spraak- of sms-bericht wanneer er iets gebeurt in hun omgeving. Burgernet wordt ingezet bij onder meer diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving en vermiste personen.

Herkenbaarder
Het ministerie van Justitie denkt dat berichten over vermissingen herkenbaarder worden als ze allemaal onder één systeem komen te vallen. "Bovendien verlopen de vermissings-alerteringen, doordat alles onder één dak zit, straks efficiënter en worden er kosten bespaard", stelt de politie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen