Overslaan en naar de inhoud gaan

Amateurkunstenaars strijden om eer én geldbedrag

Geplaatst opvrijdag 21 juni 2019 - 15:41

Je mag niet naar de kunstacademie zijn geweest, en je mag niet je brood verdienen met je kunstwerken. Maar voor de rest zijn er weinig regels voor wie mee wil doen met de InBeeld-prijs. Een prijs voor amateurkunstenaars in Limburg.

Twee jaar geleden werd de prijs voor het eerst uitgereikt. De afgelopen maanden waren er lokale voorrondes in Kerkrade, Maastricht, Roermond, Sittard, Venlo, Venray, Weert en het Belgisch-Limburgse Tongeren.

Diversiteit
Ruim 350 kunstenaars stuurden werk in en daarvan zijn er uiteindelijk tachtig geselecteerd. Aanstaande zaterdag wordt bekend wie gewonnen heeft. Dan opent ook een expositie met werk van alle finalisten in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. De winnaar kiezen wordt nog een hele kluif, vertelt organisator Eddy Thonon van het Huis voor de Kunsten Limburg. "Er hangt van alles, van schilderijen tot beeldhouwwerken. Dat maakt het jureren ook zo moeilijk, je moet al die dingen met elkaar vergelijken. Daarom hebben we ook drie juryleden van diverse achtergronden, die waarschijnlijk na een intensieve discussie, een winnaar aanwijzen."

Knutselen met computeronderdelen
De winnaar van twee jaar terug is Ton Eyssen, uit Gronsveld. Hij was elektrotechnisch tekenaar, en werkte onder meer voor de Provinciale Limburgse Elektriciteits-Maatschappij. Zo rond zijn vijftigste begon hij zich met kunst bezig te houden, toen de kinderen de deur uit gingen en er in huis ook niet meer veel te klussen over was. Eerst deed hij een schildercursus, maar al snel ging hij meer de knutselkant op: assemblagekunst. Hij maakt bijvoorbeeld beelden van oude computeronderdelen. "Die fantasie, die had ik al van kinds af aan. Toen ik op de lagere school zat was ik al tekeningen aan het maken uit het geschiedenisboek, van ridders en zo. Als ik de tijd kon terugdraaien, als ik nu nog jong zou zijn. Dan ging ik naar de kunstacademie."

Geldprijzen
Het winnen van de InBeeld-prijs in 2017 leverde Eyssen behalve de eer ook nog enige mate van bekendheid op. "Vooral op sociale media wel een beetje", aldus Eyssen. Het kunstwerk waarmee hij won, kon hij meteen verkopen. Dit jaar was hij jurylid in de voorrondes van de InBeeld-prijs en is hij erg onder de indruk van de finalisten in de ECI Cultuurfabriek. "Ik vind het prachtig, als ik hier zo rondkijk, schilderijen, beelden, die fantasie, echt geweldig." De winnaar van de InBeeld-prijs 2019 krijgt een geldbedrag van 250 euro, ook voor de tweede en de derde plek liggen er geldprijzen klaar. De expositie in de ECI loopt nog tot en met 21 juli.

L1mburg Centraal
Vrijdag meer hierover in L1mburg Centraal

L1 Cultuurcafé
Zaterdag meer hierover in L1 Cultuurcafé

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen