Overslaan en naar de inhoud gaan

Alzheimerrestaurant: 'Patiënten kunnen meer dan je denkt'

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2020 - 18:47

In een nieuw tv-programma is vanaf maandag te zien hoe alzheimerpatiënten hun eigen restaurant runnen. Hoogleraar Marjolein de Vugt is als deskundige ingezet voor het programma en hoopt dat mensen gaan zien dat de patiënten vaak nog meer kunnen dan gedacht wordt.

"Ik heb thuis heel veel geoefend, maar het lukt gewoon niet." In de eerste beelden van Restaurant Misverstand is te zien hoe het Hans niet lukt om een sinaasappel te snijden. Maar het programma wil vooral laten zien wat mensen met alzheimer nog wél kunnen.

'Restaurant is complexe situatie'
Marjolein de Vugt is professor psychologische gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht en hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg. Toen ze werd gevraagd voor het programma, moest ze wel even nadenken.

"Een restaurant is een complexe situatie om mensen met dementie in te laten werken", zegt ze in L1mburg Centraal. "De boodschap van het programma vond ik zo belangrijk. Om eens te laten zien dat je ook met dementie nog meetelt en nog wat kan."

Expertise
De Vugt werd als deskundige op het gebied van dementie gevraagd. Ze deed testen met de deelnemers en dacht mee over belangrijke uitgangspunten zoals de inrichting van het restaurant en hoe chef-kok Ron Blaauw het beste om kon gaan met mensen met dementie.

Mogelijkheden inzien
"Uiteindelijk is het heel wonderlijk om te zien hoe ze het met elkaar als team toch voor elkaar hebben gekregen", vertelt ze. Ze hoopt dat families waarin alzheimer speelt door het programma met elkaar praten over wat er nog mogelijk is met de ziekte.

"Iemand die meedeed aan het programma was zo geïnspireerd, en die is thuis weer gaan koken met ondersteuning van de partner. Toen bleek dat beter te lukken dan op voorhand gedacht werd, omdat die partner het al had overgenomen."

Restaurant Misverstand is vanaf maandag om 21:30 uur te zien op SBS6.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen