iStock-187272969

UM: klein gebiedje in brein kan alzheimer vroeg aantonen

Een heel klein gebiedje in de hersenen kan helpen om de ziekte van Alzheimer al in een heel vroeg stadium aan te tonen, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Maastricht.

Wereld Alzheimerdag muziektherapie
Wereld Alzheimer Dag: Muziek als prikkel voor de geest

Muziektherapeut Benoît Eggen (33) zorgt voor rust en geborgenheid bij patiënten met Alzheimer. "Ik hoef geen applaus want een glimlach is onbetaalbaar."

Jan Meijers en Elly Klapdoor
Video: Leg focus bij alzheimer vooral op wat je wel kunt

Elly (71) uit Roermond ziet haar man Jan (72), die aan alzheimer lijdt, langzaam maar zeker achteruitgaan. "Ik zie het als een rouwproces. Als iemand overlijdt begint het gelijk, maar dit is in etappes."

alzheimer
Theatervoorstelling met Alzheimerpatiënten

Productiehuis Limburg en het Alzheimer-onderzoekfonds Limburg hebben een muzikale voorstelling gemaakt in verband met het twintig jarig jubileum van het Alzheimer Centrum Limburg.

Betekenisvol Ontmoeten in zorghuis Ter Borcht in Baarlo (16-08-2021)
Spontaan bezoek brengt herinneringen boven bij dementerende

Bewoners met dementie kunnen in zorgcentrum Ter Borcht in Baarlo weer bezoek krijgen van vrijwilligers. Door corona lag Betekenisvol Ontmoeten anderhalf jaar stil.

cropped-view-of-upset-retired-man-with-walking-can-TAXJUL5
UM ontwikkelt behandelmethode voor dementerenden met PTSS

De Universiteit Maastricht wil aan de slag met een behandelmethode voor mensen met dementie die kampen met PTSS.

Iraanse Golnaz Atefi skate tegen dementie
Video: 200 kilometer skaten voor dementie

De Iraanse Golnaz Atefi werkt als onderzoeker bij Alzheimer Centrum Limburg van MUMC+ en heeft zich de komende dagen een bijzondere uitdaging gesteld. Ze gaat 200 kilometer skaten om geld in te zamelen voor dementie.

Restaurant Misverstand Nick van Ormondt
Alzheimerrestaurant: 'Patiënten kunnen meer dan je denkt'

In een nieuw tv-programma is vanaf maandag te zien hoe alzheimerpatiënten hun eigen restaurant runnen. Hoogleraar Marjolein de Vugt is als deskundige ingezet voor het programma en hoopt dat mensen gaan zien dat de patiënten vaak nog meer kunnen dan gedacht wordt.

Covebo Stadion De Koel VVV-Venlo
VVV-Venlo brengt dementerende ouderen bij elkaar

VVV-Venlo start met het project Football Memories. De club wil ouderen met dementie, of andere gezondheidsproblemen, bij elkaar brengen.

Thijs H. Brunssummerheide
L1mburg Centraal: 'Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar'

Vrijdag in L1mburg Centraal: 'Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar', talentenprijs voor Maastrichtse dementie-onderzoeker, curling voor het goede doel en meer Limburgs nieuws...

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen