Overslaan en naar de inhoud gaan

'Als de cijfers niet gaan dalen, is lockdown onontkoombaar'

Geplaatst opwoensdag 21 oktober 2020 - 20:39

Bestuursvoorzitter David Jongen van de Zuyderland-ziekenhuizen vindt dat er over twee weken een lockdown moet komen als er geen daling volgt qua besmettingen en ziekenhuisopnames.

Dat zegt Jongen in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Grafieken
Jongen, ook vice-voorzitter van Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), noemt de komende periode cruciaal in de bestrijding van het coronavirus. "Ik vind dat als we de komende twee weken geen daling zien in de grafieken een lockdown onontkoombaar is. Het loopt ons in de zorg weer helemaal in de schoenen. Dus als het niet beter wordt: lockdown." Jongen heeft nog wel hoop dat de maatregelen die vorige week zijn ingesteld gaan helpen. "Ik zou het nog een kans willen geven, maar als het zo blijft doorgaan, gaat het echt mis. Ik verwacht overigens dat de maatregelen effect gaan hebben."

Reguliere zorg
De komende twee weken zijn niet alleen cruciaal om een lockdown te voorkomen, maar ook om de reguliere zorg draaiende te houden. "We houden het niet meer heel lang vol met dit tempo aan besmettingen. Als dit nog drie, vier weken doorgaat, gaan we ook tot veertig procent afschalen aan reguliere zorg. Zover is het nog niet, dus ik hoop dat de gedeeltelijke lockdown effect gaat krijgen. Het is ernstig nu, maar nog niet zo erg als maart of april."

Gaat door
Op dit moment gaat het grootste deel van de reguliere zorg nog door, zegt Jongen. "Als een operatie niet doorgaat, bellen we de mensen op. Het is ook veilig in ons ziekenhuis. We hebben bij Zuyderland nu twee operatiekamers dicht, dat worden er vier vanaf maandag. Dat betekent dat een deel van de operaties wordt geschrapt, maar het grootste deel gaat door."

Overnemen
Naast dat Zuyderland de eigen reguliere zorg overeind probeert te houden, neemt het ook samen met collega-ziekenhuizen patiënten over uit andere gebieden van Nederland. "In de regio hebben we sinds eind september ongeveer honderd patiënten overgenomen uit de Randstad." Daarnaast is Zuyderland druk met de nieuwe stroom aan coronapatiënten: "Binnen onze eigen bevolkingsgroep neemt het aantal ziekenhuisopnames toe. De laatste twee, drie dagen gaat het hard."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen