Overslaan en naar de inhoud gaan

Aloha Fest Venlo is hoop in Neerlands 'bange surfdagen'

Geplaatst opvrijdag 7 februari 2020 - 19:29

Amsterdam heeft er jaren geleden de brui aan gegeven; in de hoofdstad kunnen de liefhebbers van surfmuziek niet meer terecht voor een festival. Sterker nog: "In Noord-Europa is het Aloha Fest in Venlo het enige in zijn soort", vertelt organisator Arny Raedts.

Surfmuziek heeft niets te maken met The Beach Boys. "Nog altijd de grootste misvatting", zegt Arny Raedts. Hij kan erom lachen. Raedts is gitarist van de Aloha Sluts en organiseert volgend jaar de vijfde editie van 'zijn' festival in Venlo. L1 spreekt hem als zijn baard wordt gefatsoeneerd in een barbershop.

Hotste band
Op 'Aloha Fest 4' spelen zaterdag zes Europese surfbands. Humanga Danga uit het Vlaamse Gent staat te boek als hotste surfband van dit moment. Verder speelt Bradipos IV uit Napels, Bang! Mustang (Leipzig), Arno de Cea & the Clockwork Wizards (Bordeaux), Martini Hulks (Bonn) en het Venlose Aloha Sluts. "Alle bands spelen bijna voor nop. In deze scene is het zo dat iedereen blij is om ergens te spelen."

Pulp Fiction
'
Rauwe, dansbare, instrumentale rock-'n-roll' - zo is de omschrijving op de concertagenda van het Venlose poppodium. "Surf is een niche in de grote muziekstromingen. Maar het nummer Misirlou van surfgodfather Dick Dale is bekend geworden bij een groot publiek dankzij de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino."

Veel galm
De Amerikaan Dick Dale heeft de muziek zo'n beetje zelf uitgevonden begin jaren 60. "Hij was een fervent surfer op het Californische strand en wilde het geluid nabootsen als je door een grote golf surft." Dat kon toen maar op één manier vond hij. Met een Fender-gitaar en versterker met veel galm. "Dat heeft hij samen met gitaarbouwer Leo Fender ontwikkeld."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen