Overslaan en naar de inhoud gaan

Alleen met messcherpe ijzers het natuurijs op

Geplaatst opmaandag 8 februari 2021 - 19:53

Ineens staat de telefoon roodgloeiend in huize Verbunt. De schaatsvrienden van Jan Verbunt uit Velden weten hem te vinden. Zijn eigengebouwde slijpmachine draait nog net geen overuren.

Het is een nauwkeurig werkje. "De ijzers van deze schaatsen hebben een bolling. Alles moet op de millimeter nauwkeurig geslepen worden," vertelt Jan Verbunt.

Slijpbokje
In de kelder heeft de 69-jarige zijn werkbank staan. De Recreatie Schaatsvereniging Noord-Limburg telt ruim vierhonderd leden. Gelukkig melden die zich niet allemaal bij de slijper uit Velden. "De meeste schaatsers hebben zelf een slijpbokje. Dat is om de ijzers vlijmscherp te maken. Met botte schaatsen kom je niet ver op het ijs."

Elfstedenkruisjes
Drie medailles van de 'tocht-der-tochten' liggen in zijn hand. Jan Verbunt moest zijn Elfstedenkruisjes even zoeken. "De omstandigheden lijken ideaal te worden voor een nieuwe Elfstedentocht. Maar die zal er niet komen door corona. Dat vierde kruisje ga ik denk ik nooit meer krijgen. Maar zo is het ook goed. Ik heb voor al mijn drie dochters een mooi aandenken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen