Overslaan en naar de inhoud gaan

Alleen dna-spoor kán voldoende zijn voor veroordeling

Geplaatst opmaandag 27 augustus 2018 - 17:25

Alleen een dna-spoor kan voldoende zijn om iemand te veroordelen, maar dat hangt heel erg af van het spoor en waar het gevonden wordt.

"Dna is wettig bewijs, maar een rechter heeft ook overtuigend bewijs nodig", zegt forensisch officier Rob Kloos van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam.

Nicky Verstappen
In de zaak over de dood van Nicky Verstappen is een dna-spoor op de kleding van de elfjarige jongen gevonden die 100 procent matcht met verdachte Jos B..

Kloos is niet betrokken bij de Limburgse zaak, dus daarover heeft hij geen informatie. Algemeen kan hij wel zeggen dat "in beginsel" dna altijd belangrijk bewijsmateriaal is. "Maar het moet wel in de goede context worden geplaatst."

Omstandigheden
"De omstandigheden van ieder spoor moeten gewaardeerd worden. Hoe komt het dna van iemand daar? Is er één match of zijn er meerdere?" Als voorbeeld noemt Kloos een inbraak waarbij bloed aan het binnenkant van een raam wordt gevonden. "Zo'n spoor alleen kan voldoende zijn voor een veroordeling als er geen logische verklaring is voor het bloed daar." Maar als er bijvoorbeeld na een woninginbraak een petje binnen wordt gevonden met daarin sporen van meerdere mensen, dan is er meer bewijs nodig."

Wat en waar
Ook hangt het af van wat voor spoor er wordt gevonden en waar. "Bloed, speeksel en sperma zijn altijd voldoende voor een volledig profiel. Zelfs uit een bloedspat die amper te zien is, kan een profiel worden gehaald. Maar bij huidcellen wordt het al lastiger."

Wat ook meetelt is of het om een contactspoor of een greepspoor gaat. Dat laatste kan als bewijs waardevoller zijn, want waarom heeft de verdachte het slachtoffer vastgepakt?"

Volg het internationale theaterfestival Cultura Nova in Heerlen via L1 en 1Limburg. Bekijk onze Cultura Nova-themapagina.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts