Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle snelwegen overdag naar maximaal 100 kilometer per uur

Geplaatst opdinsdag 12 november 2019 - 17:22

Op alle snelwegen mag in de toekomst overdag niet meer 130 of 120 kilometer per uur worden gereden.

Die maatregel is volgens ingewijden onderdeel van het stikstofplan dat het kabinet woensdag presenteert.

Minder stikstof
De snelheid op snelwegen gaat overal omlaag naar 100 kilometer per uur. Op wegen waar nu een maximumsnelheid van 130 of 120 geldt mag het gaspedaal alleen tussen 19:00 en 06:00 uur tot die snelheid worden ingetrapt. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat er minder stikstof wordt uitgestoten en daardoor stilgelegde bouwprojecten op korte termijn kunnen worden vlotgetrokken.

De meningen onder bestuurders op de A2 zijn verdeeld over de aangekondigde maatregel.

Video: L1

Beperkt effect
Toch denkt autobranchevereniging Bovag dat het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen een beperkt effect heeft op de hoeveelheid stikstof die terechtkomt in de natuur. "Er is al eerder aangetoond dat het effect van snelheidsverlaging marginaal is. We snappen dat alle beetjes helpen, maar we hebben het idee dat een sloopregeling voor de meest vervuilende auto's een groter effect heeft", aldus een woordvoerder van Bovag. Een snelheidsverlaging leidt volgens verkeersdeskundigen wel tot minder ernstige ongelukken, zwaar letsel en files.

130-wegen
Op dit moment mag er nog 130 gereden op de A2 tussen Budel en Urmond, mits de spitsstroken niet open zijn, van knooppunt Kerensheide tot knooppunt Kruisdonk en van afslag Maastricht-Centrum-Zuid tot de Belgische grens. Op de A73 mag de snelheidsmeter tot 130 oplopen tussen afrit Linne en knooppunt Het Vonderen. Die maximumsnelheid is ook van toepassing op de A67 tussen Someren en knooppunt Zaarderheiken. Op de A76 gaat het om het stuk knooppunt Kunderberg en de Duitse grens waar je nu 130 kilometer gereden mag worden. Op de A77 van knooppunt Rijkevoort tot aan de Duitse grens mag het verkeer 130 rijden.

Op de A79 is twee jaar geleden al de maximumsnelheid van 120 naar 100 kilometer per uur teruggeschroefd vanwege de verkeersveiligheid. Op de A74 geldt een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen