Overslaan en naar de inhoud gaan

'Alle politieke partijen moeten Wilders aanvallen'

Geplaatst opzondag 28 februari 2016 - 15:53

"Geert Wilders appelleert aan het fascistische discours en daar moeten we tegen in opstand komen", vindt Paul Frissen.

De hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Tilburg deed deze uitspraak zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Fascistisch
Frissen wijst erop dat Wilders bevolkingsgroepen apart zet en suggereert dat ze moeten worden uitgezet. "Het demoniseren van minderheden, het wij/zij denken, is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen. Alle politieke partijen moeten hem aanvallen. En dat wordt maar in beperkte mate gedaan."

Nep-parlement
Volgens de uit Limburg afkomstige politiek-filosoof is de term 'nep-parlement' een antidemocratische uitspraak. "De bijl aan de wortel van onze democratie. Hij had onmiddellijk gecorrigeerd moeten worden. Dit is hartstikke gevaarlijk." Frissen noemt het een 'grote schande' dat minister-president Rutte weigert om 'namens het Nederlandse volk' op te treden tegen Wilders.

Dop van de fluitketel
Onafhankelijk Tweede Kamerlid Roland van Vliet wil de term fascistisch niet in de mond nemen. "De PVV is eerder een opportunistische club die vaart op dagkoersen." Hij noemt Wilders de "dop van de fluitketel, die fungeert als uitlaatklep voor mensen met frustraties en onderbuikgevoelens". Volgens het ex-PVV-Kamerlid "passen de oplossingen van Wilders op de achterkant van een sigarendoos en zijn ze niet ingebed in een realistisch scenario".

Overlevingskunstenaar
Op de vraag of de PVV nog een lang leven beschoren is, antwoordde Van Vliet: "Als Wilders stopt, is de PVV binnen drie weken weg. Maar hij is wel een overlevingskunstenaar. Als hij Kamerlid blijft - en dat is zijn wens - is er over tien jaar nog steeds een PVV, met een achterban van acht tot twaalf zetels. Niet meer."

Luister de discussie hier terug.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

PVV wil aanpak hoogleraar na uitlatingen op L1 Radio
'Uitspraken van Frissen over Wilders kunnen'
ANP
Roland van Vliet wilde al eerder weg bij PVV
'Trias politica bestaat niet in Nederland'
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen