Overslaan en naar de inhoud gaan

'Alle politieke partijen moeten Wilders aanvallen'

Geplaatst opzondag 28 februari 2016 - 15:53

"Geert Wilders appelleert aan het fascistische discours en daar moeten we tegen in opstand komen", vindt Paul Frissen.

De hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit Tilburg deed deze uitspraak zondag in het L1-radioprogramma De Stemming.

Fascistisch
Frissen wijst erop dat Wilders bevolkingsgroepen apart zet en suggereert dat ze moeten worden uitgezet. "Het demoniseren van minderheden, het wij/zij denken, is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen. Alle politieke partijen moeten hem aanvallen. En dat wordt maar in beperkte mate gedaan."

Nep-parlement
Volgens de uit Limburg afkomstige politiek-filosoof is de term 'nep-parlement' een antidemocratische uitspraak. "De bijl aan de wortel van onze democratie. Hij had onmiddellijk gecorrigeerd moeten worden. Dit is hartstikke gevaarlijk." Frissen noemt het een 'grote schande' dat minister-president Rutte weigert om 'namens het Nederlandse volk' op te treden tegen Wilders.

Dop van de fluitketel
Onafhankelijk Tweede Kamerlid Roland van Vliet wil de term fascistisch niet in de mond nemen. "De PVV is eerder een opportunistische club die vaart op dagkoersen." Hij noemt Wilders de "dop van de fluitketel, die fungeert als uitlaatklep voor mensen met frustraties en onderbuikgevoelens". Volgens het ex-PVV-Kamerlid "passen de oplossingen van Wilders op de achterkant van een sigarendoos en zijn ze niet ingebed in een realistisch scenario".

Overlevingskunstenaar
Op de vraag of de PVV nog een lang leven beschoren is, antwoordde Van Vliet: "Als Wilders stopt, is de PVV binnen drie weken weg. Maar hij is wel een overlevingskunstenaar. Als hij Kamerlid blijft - en dat is zijn wens - is er over tien jaar nog steeds een PVV, met een achterban van acht tot twaalf zetels. Niet meer."

Luister de discussie hier terug.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

PVV wil aanpak hoogleraar na uitlatingen op L1 Radio
'Uitspraken van Frissen over Wilders kunnen'
ANP
Roland van Vliet wilde al eerder weg bij PVV
'Trias politica bestaat niet in Nederland'
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen