Overslaan en naar de inhoud gaan

Alle planbare zorg in Limburg afgezegd

Geplaatst opdinsdag 7 december 2021 - 16:51

Alle planbare zorg in de Limburgse ziekenhuizen is afgezegd. Vorige week was nog 79 procent van de planbare zorg afgeschaald, nu hebben de ziekenhuizen ervoor gekozen om alle planbare zorg af te zeggen.

Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Schade
Het gaat om niet-kritieke behandelingen zoals bijvoorbeeld knie-, heup- en staaroperaties. Planbare zorg kan na zes weken uitstel zorgen voor kleine gezondheidsschade. "Je schaalt dat af om personeel vrij te maken om bij de acute zorg te helpen", vertelt Dick Nagelhout van het MUMC+. "Het is heel vervelend voor patiënten met een uitgestelde afspraak."

Lees ook: Limburgse ziekenhuizen schalen kritieke zorg verder af

'Het voelt niet goed'
Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge nam vorige week het besluit dat alle ziekenhuizen de planbare zorg moeten afzeggen. "Maar wij zijn de enige regio die zich aan die regel houdt", vertelt David Jongen, bestuursvoorzitter van Zuyderland. "Het voelt niet goed. Medewerkers vragen ook waarom we geen planbare zorg meer leveren." Volgens Jongen is het mogelijk om bepaalde planbare zorg te leveren. "Als we van dag tot dag gaan kijken, is er nog wat mogelijk", aldus Jongen.

Woensdag is er een landelijk overleg tussen alle regionale organisaties die de patiënten spreiding regelen. Helen Mertens, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), gaat het probleem daar namens de Limburgse ziekenhuizen aankaarten.

Permanente schade
De kritieke planbare zorg in Limburg is ook grotendeels afgeschaald. 58 procent van deze zorg is geannuleerd. Dat percentage bleef ten opzichte van vorige week gelijk. Kritiek planbare zorg kan bij uitstel van zes weken zorgen voor permanente gezondheidsschade. "Bij de acute zorg wordt per afspraak een afweging gemaakt: kunnen we deze zorg uitstellen?", vertelt Nagelhout. Ook in het Zuyderland is deze zorg afgeschaald. "Een paar weken geleden moesten we oncologieoperaties afzeggen, maar deze vinden onderhand wel weer plaats", aldus Jongen.

Lees ook: Zorg overbelast: militairen helpen in ziekenhuizen

Leger
Maandag gingen er in het Zuyderland Ziekenhuis militairen aan de slag. Ook in het VieCuri ziekenhuis gaan militairen helpen. De 40 soldaten zijn ingeschakeld om de druk op de zorg te ontlasten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen